Bosna i Hercegovina     | 05.09.2018. 11:10 |

Prijedlog zakona o policijskim službenicima na sjednici Skupštine KS-a

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 5. augusta (FENA) - Prijedlog zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, koji na kvalitetniji, efikasniji i ekspeditivniji način uređene oblasti zapošljavanja u policijskom organu, procedure unapređenja u viši čin, rada i sastava disciplinskog organa te koji preciznije definira prestanak radnog odnosa, bit će razmatran na sjednici Skupštine koja je zakazana za sutra.

Važeći Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo je pokazao određene manjkavosti zbog nejasnog pojmovnog određenja pojedinih normi. Svi ovi nedostaci utiču na nemogućnost optimalnog i efikasnog provođenja poslova iz nadležnosti organa unutrašnjih poslova Ministarstva i Uprave policije, dok su u dijelu ostvarivanja određenih prava iz radnog odnosa doveli do značajnijeg broja postupaka kod nadležnih sudova koji su pokrenuli policijski službenici.

Na dnevnom redu sjedince je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo. Zbog harmonizacije s novousvojenom legislativom i obavezama proizašlim iz Zakona o rudarstvu KS, u Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija usvojena je izmjena koja se odnosi na organizaciju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kojoj su ovom izmjenom dati u nadležnost i poslovi rudarske i geološke inspekcije.

Poslanici će također razmatrati i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi koji donosi krupne administrativne reforme, među kojima je i pitanje načina funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture. Cilj zakona je da se Grad Sarajevo i devet općina dogovaraju oko pitanja funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, prije svega javnog prevoza, vodovoda, kanalizacije i grijanja, ali i brojnih drugih važnih pitanja, kao što su odvoz smeća, parking, tržnice i osnovno obrazovanje.

Taj zakon tretira pitanja oko 10.000 uposlenih u KS, između ostalih i zaposlenih u 40 ustanova predškolskog obrazovanja i 70 ustanova osnovnog obrazovanja, ali i budžet od preko 170 miliona KM koji treba da se u fazi prenosa nadležnosti prenese sa KS na Grad i općine.

Na dnevnom redu naći će se izvještaji iz oblasti zdravstva i komunalne privrede za prošlu godinu. Riječ je o izvještajima o finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Opće bolnice, Psihijatrijske bolnice, Apoteka Sarajevo, Doma zdravlja KS, Zavoda za bolesti ovisnosti, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za medicinu rada, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Zavoda za sportsku medicinu, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, Kamernog teatra '55, MESS-a, Muzeja Sarajeva, Centra za kulturu, Historijskog arhiva, Muzeja "Alija Izetbegović" te kantonalnih preduzeća Park, Rad, Pokop, Tržnice-pijace, Toplane i Sarajevogas.

Prema izvještaju, ukupni prihodi KCUS-a u 2017. godini ostvareni su u iznosu od 217.089.995 KM i veći su za 4 posto u odnosu na ostvarene prihode u prethodnoj godini, kao i u odnosu na plan za 2017. godinu. Ukupni rashodi u 2017.godini izvršeni su u iznosu od 191.978.399 KM i za 2 posto su manji u odnosu na izvršene rashode u prethodnoj godini, a u odnosu na plan manji su za 8 posto.

Ostvaren je pozitivan flnansijski rezultat poslovanja - dobit u iznosu od 25.111.596 KM, odnosno neto dobit nakon oporezivanja 25.036.024 KM. Akumulirani gubitak iz ranijih godina iznosi 37.334.591 KM i evidentiran je kao gubitak ranijih godina na poziciji kapitala.

Kantonalno komunalno preduzeće "Park" je u 2017. godini ostvarilo dobit u visini od 158.644 KM za 2017.godinu, za razliku od prošle godine kad je Preduzeće poslovalo sa gubitkom od 631.508 KM. KJKP "RAD" ostvarilo bruto dobit od 182.064 KM za 2017.godinu, dok je KJKP "Pokop" ostvario neto dobit u visi od 417.103 KM.

Preduzeće "Tržnice-Pijace" ostvarilo je, kako se navodi u izvještaju, također neto dobit od 759.453,70 KM za 2017. godinu, sa prijedlogom da se navedeni iznos rasporedi na  način da 683.453,70 KM u neraspoređenu dobit i 75.939,30 KM u zakonske rezerve. KJKP "Toplane Sarajevo" je ostvarilo dobit od 2.325.601 KM za 2017. godinu, s time da nepokriveni gubici u poslovanju sa krajem 2017.godine iznose 110.402.242 KM. Preduzeće "Sarajevogas" ostvarilo je bruto dobit u iznosu od 1.431.371,12 KM za 2017. godinu, dok su "Vodovod i kanalizacija" ostvarili gubitak od 16.928.172 KM. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!