Ekonomija     | 03.09.2018. 09:41 |

Završeno 47. zasjedanje CIGRE - Struja i siromašnima

FENA Saopćenje

PARIZ/SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Četrdeset sedmo zasjedanje Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE uspješno je okončano u Parizu. Novi strateški plan sadržan i u „Brošuri budućnosti“, promovisao je načelo „struja za sve“ bez obzira na ekonomsku moć.

Učesnici konferencije iskazali su spremnost za podršku ekonomski manje razvijenim zemljama članicama da podrže u realizaciji njihovih nacionalnih planova u proizvodnji „čiste“ električne energije. Na zasjedanju je saopšteno da je CIGRE u Africi, u saradnji sa Svjetskom bankom, već formiralo radnu grupu za taj dio svijeta.

Elektroenergetičari ubrzano prate tehnološki razvoj što se moglo zaključiti i po raspravi o globalnim perspektivama održivosti, izdržljivosti i distribuirane proizvodnje. Globalni sistem razvija se prema integralnoj i hibridiziranoj mreži koja sadrži elemente tradicionalnih i novih tehnologija, digitalnih i fizičkih, velikih i malih, koji rade sinergistički. Uticaj ove transformacije  dovodi do masovne ugradnje pametnih povezanih uređaja, velikih podataka i analitika kako bi oni koji odlučuju donijeli što bolje odluke koje vode ka većoj pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti mreže.

Upravo je podizanje pouzdanosti u radu termoelektrane Kakanj bila tema referata grupe bosanskohercegovačkih stručnjaka koji su prezentirali na ovom velikom svjetskom skupu.

Delegaciju Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme na pariškoj konferenciji predvodio je Edhem Bičakčić koji je ponovo izabran za člana Administrativnog vijeća CIGRE. Delegacija BiH imala je brojne susrete sa delegacijama drugih nacionalnih komiteta i razmijenila brojne stručne informacije o iskustvima u radu komiteta ali i razvoju elektroenergetskog sistema, posebno izgradnji novih proizvodnih objekata.

Po dolasku u Sarajevo delegacija Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE saopštila je da je zvanično istaknuta kandidatura Sarajeva da iduće godine bude domaćin zasjedanja Upravnog odbora regionalne organizacije Međunarodnog vijeća za verlike električne sisteme.

Četrdeset sedmo zasjedanje CIGRE u Parizu održano je od 26. do 31. augusta uz učešće 3.650 delegata i 8.55 stručnjaka iz 93 zemlje. Na ovom, u toku 2018. godine najvećem stručnom skupu u svijetu, prezentirano je 550 referata a svjetske kompanije proizvođači opreme, pružanja usluga u informatičkoj podršci sistemu i drugo, izlagali su na  300 štandova, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Petković i Dervišević na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Delegacija PSBiH u PSVE učestvovala na prvom dijelu redovnog plenarnog zasjedanja PSVE u Strazburu

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH na zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo