Bosna i Hercegovina     | 31.08.2018. 15:10 |

Izmjene Zakona o obrazovanju odraslih ZDK-a upućene u skupštinsku proceduru

FENA Saopćenje

ZENICA, 31. augusta (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona, nakon provedene javne rasprave, utvrdila je i u dalju skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih.

Zakon koji je trenutno na snazi donesen je u aprilu 2015. godine, a tokom njegove implementacije uočena je potreba za izmjenama i dopunama, u smislu jednostavnije primjene zakonskog okvira kojem je jedini cilj stvaranje "društva koje uči", dakle cjeloživotnog učenja. 

Usvajanjem izmjena očekuje se poboljšanje ukupnog stanja u segmentu obrazovanja odraslih, odnosno usklađivanje zakonskih rješenja s realiziranim reformskim principima i aktuelnom obrazovnom praksom, te nastavak započetih, sveobuhvatnih reformi na svim nivoima obrazovno-odgojne djelatnosti pri čemu će se uzeti u obzir i aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, uz nastavak redovnog servisiranja obaveza prema ustanovama registriranim za obrazovanje odraslih.

Prema obrazloženju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, za realizaciju ovog zakona neće biti potrebna dodatna finansijska sredstva iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'