Regija     | 30.08.2018. 20:43 |

Litavac dobio odštetu od Slovenije jer se na sudu morao braniti na ruskom

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 30. kolovoza (FENA) - Državljaninu Litve koji je u Sloveniji bio osuđen za pljačku banke Europski sud za ljudska prava dodijelio je odštetu jer su mu tijekom suđenja osigurali prevoditelja za ruski, a ne njegov materinji litavski jezik, a na ruski su bili prevedeni i dokumenti te izjave svjedoka koji su mu prezentirani tijekom suđenja 2002. godine.

 Litavac Danas Vizgirda bio je uhićen zajedno s još petoricom sudionika 20 minuta nakon što su opljačkali manju banku u mjestu Radovljica na sjeverozapadu zemlje, a osuđen je na 8 godina i 4 mjeseca zatvora i u međuvremenu izdržao kaznu.

 Najprije je na slovenskim sudovima pokrenuo postupak zbog navodnog kršenja ljudskih prava i prava na pošteno suđenje jer nije imao prava uvida u spis na materinjem jeziku i tražio 80.000 eura.

 Vrhovni i ustavni sud Slovenije odbili su njegovu tužbu, s ocjenom da mu ljudska prava nisu bila kršena jer je razumio ruski jezik i na ruskom komunicirao s odvjetnikom i sudskim vijećem, no žalio se u Strasbourg i dobio odštetu od 6.400 eura za neimovinsku štetu, a Slovenija mu mora vratiti i 2.500 eura sudskih troškova.

 Europski sud za ljudska prava konstatirao je da slovenski sudovi nisu provjerili zna li osuđeni Litavac ruski jezik u tolikoj mjeri da se njime na procesu može braniti. Suci u Strasbourgu odbacili su argumentaciju slovenskog ustavnog suda da se moglo predvidjeti da se dobro služi ruskim jezikom kojim se u Litvi služi dosta stanovnika.

 Za presudu da su mu bila kršena ljudska prava, odnosno pravo na pošteno suđenje glasovalo je 5 sudaca senata Europskog suda za ljudska prava, a protiv su bili sutkinja iz Austrije i sudac iz Slovenije, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'