Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 17:34 |

Sjednica Vlade KS-a u Ilijašu, početak prakse zasjedanja u lokalnim zajednicama

FENA Hazim Aljović

ILIJAŠ, 30. augusta (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo održala je danas sjednicu u Ilijašu, gdje su informisani o potrebama ove lokalne zajednice, a premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je najavio da će održavanje sjednica u općinama kantona u budućnosti biti praksa.

Na taj način, dodaje, čelnici kantona će više biti sa predstavnicima nižih nivoa vlasti i građanima.

Sa domaćinima je danas potpisan Ugovor o sufinansiranju projekta izgradnje sportskih tribina na gradskom stadionu i drugih popratnih objekata, a općinski načelnik Akif Fazlić je kazao da je ovo značajan korak za unapređenje društvenog života u Ilijašu.

Premijer Zolj je pohvalio angažman predstavnika Općine Ilijaš te naglasio da zaslužuju svaku vrstu podrške.

- Posebno su mi dragi projekti, koje smo danas čuli, a koji imaju više investitora, za jedan od projekata sredstva je izdvojio i Grad Dubrovnik. To govori o kvalitetu njihovog angažmana - istakao je Zolj te najavio podršku ovoj općini u budućnosti.

Vidljiv je, kaže, napredak u Ilijašu i okolini, a siguran je da bi sa većim budžetom bilo mjesto u kojem bi mnogi željeli živjeti.

Sjednica u Ilijašu je bila redovna, a veliki broj tačaka odnosio se na zdravstvo. Pored ostalog predstavljena je studija stanja stanovništva.

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj navodi da nije zadovoljna stopom nataliteta, iako je bolja nego u drugim kantonima.

- Više se ljudi rađa nego što umire, ali ne u mjeri kakvu bi željeli - istakla je Ademaj te dodala da se mora raditi da se ta slika promijeni u korist nataliteta.

Također, navodi ministrica, pokrenut je dijalog u vezi s preventivnim mjerama protiv zagađenja zraka u Sarajevu tokom zimskih mjeseci. Naglašava da je utjecaj na zdravlje evidentan te da se mjere i konkretni koraci moraju napraviti što prije.

Na sjednici je bilo govora i o izmjenama Odluke o proširenom obimu prava ratnih vojnih invalida s ciljem poboljšanja pomagala.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić izdvojio je tačku koja se tiče institucijalne podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, s akcentom na jačaje poduzetničke volje kod mladih ljudi. To je, kaže, jedna od stavki godišnjeg programa.   

- Vidimo da se mladi teško odlučuju za vlastiti biznis, da krenu dalje od ideje. Odlučili smo da to promijenimo - naglasio je Šabić.

Također, koncesije su dio godišnjeg programa, naveo je Šabić, a donesena je odluka da se formiraju komisije koje će razmotriti da li postoji javni interes za dvije male hidrocentrale na Bosni u općini Ilijaš.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!