Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 16:23 |

KCUS - Ponosni smo na naše ortopede

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Klinika za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) zahvaljujući stručno osposobljenom medicinskom osoblju, postojećoj opremi i izvrsno opremljenim operacionim salama postaje prepoznatljiva po kvaliteti usluga i izvan granica BiH.  

U saopćenju Pres službe KCUS-a navodi se da se na toj klinici liječe pacijenti iz cijele BiH, a u posljednje vrijeme se sve više pacijenata iz Republike Srpske odlučuje za operaciju u KCUS-u.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju prof.dr. Đemil Omerović ističe da se radi kontinuirana edukacija kadra, te da operativni program i rad nikad nije doveden u pitanje.

Dodaje da imaju odličnu saradnju s kolegama ortopedima i traumatolozima iz slovenačke Ortopedske bolnice Valdoltra, s kojima rade edukacije i zajedničke operativne zahvate. 

- Uvodimo mlade kolege u operativni program i nastojimo biti najbolja podrška u njihovom stručnom usavršavanju. Zahvaljujući izmiještanju Klinike za fizijatriju i rehabilitaciju u zgradu u kojoj je i naša klinika imamo efikasniju saradnju s kolegama fizijatrima, s kojima zajednički pratimo oporavak svakog pacijenta - naveo je prof. dr. Omerović.

U saopćenje se ističe da je, u posljednjih mjesec dana, na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS operirana reprezentativka BiH u džudu Aleksandra Samardžić. Uslijed povrede koljena Samardžić se nije mogla oslanjati na desnu nogu, te joj je urađena artroskopija. Operaciju je radio tim ortopeda, predvođen dr. Edinom Kulenovićem, specijalistom ortopedske hirurgije.

- Po prijemu pacijentice ustanovili smo težu povredu meniskusa, nakon čega je urađena artroskopija. Operativni zahvat je protekao bez komplikacija, a pacijentica se odlično oporavlja. Očekujemo da bi se za desetak dana mogla vratiti redovnim treninzima. Klinika za ortopediju KCUS-a je krovna kuća za sve ortopedske zahvate, pogotovo za sportske povrede. Radimo timski, međusobno se konsultiramo, a takav rad daje najbolje rezultate - istakao je dr. Kulenović.

Aleksandra Samardžić ima samo riječi hvale za ljekare i osoblje Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS.

- Zahvalna sam dr. Kulenoviću i osoblju Klinike za ortopediju za uspješno urađen operativni zahvat i njegu, tokom boravka u bolnici. Oporavak ide dobro, nadam se brzom povratku treninzima - kazala je Samardžić.

Na Kliniku za ortopediju i traumatologiju KCUS prije nekoliko dana primljen je i trideset trogodišnji M.S. iz Viteza, koji je uslijed pada s visine od pet metara imao težu povredu kičme i potpunu paralizu donjih ekstremiteta.

- Zahvaljujući brzoj reakciji i operaciji u okviru „zlatnog sata“ odnosno prvih osam sati nakon povrede mladić je u kratkom vremenskom roku ponovo prohodao. Potpuno se neurološki oporavio. U dalji oporavak pacijenta uključena je i kolegica s fizijatrije, prof. dr. Edina Tanović - kazao je prim. dr. Dario Ivanišević, koji je bio na čelu operativnog tima.

Glavni medicinski tehničar Klinike za ortopediju Konjo Hadžan izrazio je zahvalnost menadžmentu za podršku u edukaciji i stručnom usavršavanju.

- Naše sestre i tehničari rade zahtjevan posao. Potpuno su posvećene svakom pacijentu, mogu nam samo pozavidjeti na predanom i odgovornom radu. Sestrinstvo je danas ozbiljna i razvijena profesija, trudimo se pratiti novine koje se primjenjuju u radu s pacijentima u svijetu - istakao je.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović naglasila je da Klinika za ortopediju ima novi i uhodan sistem rada, uz redovno odvijanje operativnog programa, gdje važe ista pravila za sve pacijente.

- Ponosni smo na ortopede KCUS-a. Rade predano, timski i odgovorno. Nema više privilegiranih pacijenata, operacije se rade po postojećim listama i programima. Izuzetak su samo hitni slučajevi, gdje se mora reagirati odmah. Nekadašnje duge liste čekanja su znatno smanjenje, dok  za pojedine procedure liste čekanja više ne postoje. Svi ljekari su podjednako opterećeni, međusobno se konsultiraju i prakticiraju multidisciplinarni pristup u liječenju bolesnika. Nema gubljenja vremena, na improvizirane edukacije i odlaske u privatne ordinacije u vrijeme kad bi trebalo da se rade operativni programi i ambulantni pregledi na Klinici. Pacijentima se kompletna usluga pruža u KCUS-u, bez upućivanja u privatne klinike što je uzrokovalo gubljenje vremena i novca. Zatekli smo praksu u kojoj su pregledi pojedinih i imućnijih pacijenata rađeni u privatnim ordinacijama da bi se potom, o trošku KCUS-a, operacije i oporavak nakon operacija radili u KCUS-u. Takve zloupotrebe smo zaustavili. Svi pacijenti su jednaki, imaju ista prava, pružaju im se iste usluge. Naši ortopedi su stručno osposobljeni za sve operativne zahvate, po čemu postaju prepoznatljivi u regiji. Stručna suradnja kao i njihovi međusobni odnosi sad su na zavidnom nivou. Sve u svemu, mnogo je bolje nego što je bilo ranije - izjavila je prof. dr. Izetbegović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'