Bosna i Hercegovina     | 29.08.2018. 19:17 |

Oko 1.400 stručnjaka iz oblasti kriminologije na skupu u Sarajevu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Oko 1.400 stručnjaka iz oblasti kriminologije, iz 70 zemalja svijeta, okupilo se danas u Sarajevu na skupu posvećenom obilježavanju godišnjice Evropskog kriminološkog udruženja (European Society of Criminology).

Ovu konferenciju, koja je drugi najveći kriminološki događaj u svijetu, organizirao je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Konferencija "Crimes against Humans and Crimes against Humanity: Implications for Modern Criminology" (Zločini protiv ljudi i zločini protiv čovječnosti: implikacije za savremenu kriminologiju) bit će realizirana kroz četiri plenarne sesije i više od 300 paralelnih sesija u naredna četiri dana.

Teme o kojima će govoriti na skupu obuhvataju brojna pitanja, od svakodnevnog kriminaliteta, organiziranog kriminaliteta do najtežih oblika ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, a očekuje se da će zaključci koji će proisteći biti od velike koristi.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je novinarima da konferencija ima veliki naučni značaj za BiH jer u Sarajevo dolaze najveći kriminolozi  u svijetu, autori najpoznatijih i najaktuelnijih teorija, kojima se objašnjava ponašanje učinilaca krivičnih djela.

Napomenuo je da se društvo danas suočava sa ilegalnim migracijama, ugrožavanjem ljudskih prava i sloboda, uništavanje života čovjeka zbog čega su ovakvi naučni skupovi na kojima učestvuje veliki broj naučnika, od velike koristi.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić iznio je stav da je ovo prilika da se iskoriste mišljenja stručnjaka što bi u budućnosti moglo pomoći BiH i regiji.

Predsjednik Evropskog kriminološkog društva Gorazd Meško napomenuo je da će stručnjaci govoriti o različitim temama poput migracija, trgovine ljudima i drugim sigurnosnim izazovima, a stručnjaci mogu samo djelomično dati odgovore na neka od tih pitanja.

- Jer kada naučnici urade istraživanje potrebno je aplicirati ga u praksi, a onda postoji takozvana ograničena racionalnost u kojoj političari uzimaju samo ono što im odgovara - mišljenja je Meško.

U okviru  plenarnih sesija učestvovat će svjetski istaknuti kriminolozi među kojima i Serge Brammertz te profesori Michael Gottfredson i Mike Levi.

Imajući u vidu da je ovogodišnja konferencija i 18. po redu, simbolično je to da Evropsko kriminološko udruženje slavi "punoljetstvo" u Sarajevu, a Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije 25 godina postojanja.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

HNŽ: Zdravstvenim radnicima policija nije dala odobrenje za prosvjedni skup, ali mogu šetati

Video materijal sa stručnog skupa 'odgoj i obrazovanje, kultura i znanosti'

Ukrajinci i prijatelji Ukrajine na zagrebačkom trgu pozvali na nastavak pomoći

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo