Bosna i Hercegovina     | 29.08.2018. 13:58 |

Savez za pobjedu osuđuje napad na Kovačevića i novinarsku struku

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29. augusta (FENA) – Predstavnici Saveza za pobjedu danas su osudili pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića te zatražili da se što prije otkriju počinioci.

-Napad na Vladimira Kovačevića je udar na slobodu govora, na demokratiju, na Ustav. Ovo nije udar samo na pojedinca, već i na struku - rekao je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Davor Šešić na konferenciji za novinare koju su održali ispred zgrade entitetske policije.

Šešić tvrdi da napad na novinara BN televizije pokazuje da bezbjedonosna situacija u Banjoj Luci, ali i šire nije na zavidnom nivou. 

-Treba da se prisjetimo neriješenog slučaja napada zoljom na zgradu u užem centru Banja Luke, ubistvo Davida Dragičevića, nedavno ubistvo iz snajpera u Gradišci. Svi ti slučajevi do danas nisu riješeni – rekao je on.

Portparol PDP-a Anja Petrović uputila je podršku novinaru Vladimiru Kovačeviću i njegovoj porodici, naglasivši da javnost treba da zna koliko je novinarski posao težak, te da nije dovoljno zakonski zaštićen.

Ona je apelovala na sve političke aktere da omoguće novinarima da se bave svojim poslom onako kako zaslužuju.

Međunarodni sekretar NDP-a Nikola Kužet naveo je da su u Savezu za pobjedu opredjeljeni da, nakon formiranja vlasti poslije oktobarskih izbora, bude usvojen zakon po kojem će se napad na novinara kvalifikovati kao napad na službenu osobu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Habota: Sada je važno da vlasti i politika urade svoj dio posla

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom