Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 28.08.2018. 12:00 |

Neki od vazdušnih udara saudijske koalicije u Jemenu mogu biti ratni zločini

FENA Internet

ŽENEVA, 28. augusta (FENA) - Vazdušni napadi koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u ratu u Jemenu doveli su do smrti velikog broja civila na tržnicama, vjenčanjima i ribarskim brodovima. Neki od njih mogu biti ratni zločini, rekli su eksperti za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN), prenosi Reuters.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja pokušava da uspostavi međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbu Mansour Hadija u Jemenu, koju je 2015. godine srušila militantna grupa Huta pod pokroviteljstvom Irana.

I Huti su počinili ratni zločin, navodi se u izvještaju UN-a. Oni su ispalili rakete na Saudijsku Arabiju, blokirali isporuku zaliha za Taiz i granatirali strateški grad sa planine.

Koalicione snage su nametnule stroga ograničenja na pristaništa u Crvenom moru i aerodrom Sanaa, blokirajući Jemenu isporuke od vitalnog značaja poput hrane i vode što također može predstavljati međunarodni zločin, rekli su nezavisni eksperti u svom prvom izvještaju Vijeću za ljudska prava.

- Vazdušni udari koalicije uzrok su najvećeg broja civilnih žrtava. U protekle tri godine, takvi napadi dešavali su se u stambenim područjima, na tržnicama, sahranama, vjenčanjima, civilnim brodovima, a meta su bile i zdravstvene ustanove – kažu stručnjaci, dodajući da su sastavili povjerljivu listu osumnjičenih za ratne zločine.

Sukobljene strane regrutovale su djecu u dobi između 11 i 17 godina i koristile ih za učešće u sukobima i ratnim zločinima, navodi se u izvještaju UN-a.

Izvještaj je objavljen prije mirovnih pregovora između vlade Jemena i Huta koji su zakazani za 6. septembar u Ženevi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novi zračni napad na ciljeve Huta u Jemenu

Zračni udari američkih i britanskih aviona na položaje Huta u Jemenu

Jemenski ogranak al-Kaide objavio smrt svog vođe

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana