Najave     | 28.08.2018. 10:11 |

Godišnja konferencija Evropskog kriminološkog udruženja u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu organizuje godišnju konferenciju Evropskog kriminološkog udruženja (European Society of Criminology), drugog najvećeg kriminološkog događaja na svijetu.

Na konferenciji u Sarajevu će sudjelovati oko 1.400 učesnika iz preko 70 država svijeta. Također, na konferenciju dolaze i najveće izdavačke kuće, poput Oxford University Press, Springer, Routlege, koje posebnu pažnju posvećuju najnovijim izdanjima i naučnim dostignućima u oblastima u kojima se izučavaju protivpravna ponašanja, prijestupnici i reakcija društva na takva ponašanja, saopćili su organizatori. 

Konferencija "Crimes against Humans and Crimes against Humanity: Implications for Modern Criminology“, koja će sutra biti otvorena, bit će realizovana kroz četiri plenarne sesije i preko 300 paralelnih sesija u četiri dana konferencije. 

U okviru  plenarnih sesija učešće će uzeti svjetski istaknuti kriminolozi među kojima i Serge Brammertz, prof.  Michael Gottfredson i prof. Mike Levi.

Teme koje se obrađuju na konferenciji obuhvataju brojna pitanja, od svakodnevnog kriminaliteta, preko organizovanog kriminaliteta, pa do najtežih oblika ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Konferencija ima veliki naučni značaj za Bosnu i Hercegovinu jer u Sarajevo dolaze najveći kriminolozi  u svijetu, autori najpoznatijih i najaktuelnijih teorija, kojima se objašnjava ponašanje učinilaca krivičnih djela. To je prvi puta da je organizacija izuzetno važne konferencije udruženja povjerena nekoj instituciji van Evropske unije.

Imajući u vidu da je ovogodišnja konferencija i 18-ta po redu, simbolično je to da Evropsko kriminološko udruženje svoje „punoljetstvo“ slavi u Sarajevu, a Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije 25 godina postojanja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo