Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 15:03 |

MVP - BiH i Švicarska za unapređenje političkih odnosa i ekonomske suradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Redovne političke konzultacije između Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije održane su u Bernu. Izaslanstvo MVP-a BiH predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, a izaslanstvo MVP-a Švicarske Konfederacije zamjenica državnog tajnika Krystyna Marty Lang, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Razgovarano je o nekoliko tema od zajedničkog interesa, kao što su razvoj bilateralnih političkih odnosa i ekonomske suradnje, Švicarski razvojni program u Bosni i Hercegovini, perspektive Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji (EU) i NATO-savezu, odnosi BiH sa susjednim zemljama, odnosi između Švicarske i EU, suradnja dviju zemalja na multilateralnoj osnovi i drugim pitanjima. 

Zamjenik ministra Brkić i zamjenica državnog tajnika Marty Lang su potvrdili spremnost Bosne i Hercegovine i Švicarske za daljnje unapređenje političkih odnosa i poticanje ekonomske suradnje.

Razgovarano je i o općoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i predstojećim izborima, kao i aktivnostima na planu ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta BiH, pri čemu je zamjenik ministra Brkić detaljno informirao o suradnji BiH sa zemljama u regiji u okviru Berlinskog procesa, EU i NATO integracijskim procesima BiH i naglasio njihov značaj za stabilnost i sigurnost BiH i regije.

Izaslanstvo Švicarske izrazilo je potporu naporima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obveza na putu ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, kao i reformskim procesima što Švicarska potvrđuje i programima razvojne suradnje koje provodi u BiH.

Zamjenik ministra Brkić zahvalio je švicarskoj vladi za dugoročni angažman u potpori razvitku BiH, koja se kroz Strategiju suradnje 2017-2020. nastavlja u nekoliko različitih oblasti i u budućnosti, o čemu je detaljnije razgovarano ovom prigodom, s naglaskom na aktualne projekte koji se provode u suradnji s institucijama BiH.

Zamjenik Brkić naglasio je izgrađeno partnerstvo BiH i Švicarske koje Bosna i Hercegovina cijeni kako zbog kontinuiteta tako i kvaliteta podrške koju pruža demokratskim reformama i procesu tranzicije ka tržišnoj ekonomiji. Pri tome je posebno istaknuo metodologiju i ciljano određivanje glavnih, međusobno prožetih domena Strategije suradnje, koja je urađena zajedno s institucijama BiH i koja oslikava i prepoznaje potrebe BiH na svim razinama.

Tijekom konzultacija, izvršen je pregled trenutnih aktivnosti kad je riječ o bilateralnoj suradnji po tematskim oblastima i iznijeti konkretni prijedlozi za njeno unapređenje. Posebno je razmotreno stanje ugovornih odnosa dviju zemalja i s tim u vezi, trenutni status međudržavnih sporazuma koji su u fazi pregovora te je izražen interes za zaključivanje nekoliko novih.

Razmijenjena su mišljenja i stavovi o aktualnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, ujedno i suradnja BiH i Švicarske u okviru regionalnih i međunarodnih organizacija s čim u vezi su razmijenjene i informacije o kandidaturama zemalja za funkcije u regionalnim i međunarodnim organizacijama i tijelima.

Cilj redovnih političkih konzultacija je unapređenje i jačanje odnosa dviju zemalja u svim oblastima, kako na bilateralnoj tako i multilateralnoj razini.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Rusija odbacuje mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švicarskoj

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom