Regija     | 27.08.2018. 10:13 |

Radnici Uljanika opet na ulicama Pule

FENA Agencije

PULA, 27. kolovoza (FENA) - Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik u štrajku i u ponedjeljak su izašli na gradske ulice i transparentima i povicima "Lopovi!", "Di su pare?", "IDS mafijo!", "Uprava, odlazi!" iskazali ogorčenje zbog stanja u Uljaniku i zbog toga što još nisu dobili plaće za srpanj.

Po izlasku iz brodogradilišta radnici su krenuli na Forum, a usput su im se pridružili građani, tako da je pred pulsku gradsku upravu stiglo gotovo tisuću prosvjednika, tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić. Umjesto gradonačelnika radnicima se obratio pročelnik Aleksandar Matić, koji ih je izvijestio da su čelnici grada u Zagrebu.

Prosvjednici su pred gradskom upravom ostali desetak minuta i nastavljaju mimohod, javila je Hina.

Neslužbeno se doznaje kako su radnici samoinicijativno izašli iz kruga brodogradilišta premda su im sindikati savjetovali da ostanu u krugu i čekaju rasplet u Zagrebu, u koji su u osam autobusa iz Pule i 10 iz Rijeke krenuli radnici brodogradilišta Uljanik grupe iz Pule i Rijeke. Sindikati su naime najavili da će se štrajk u Puli u ponedjeljak, zbog odlaska na prosvjed u Zagreb, vjerojatno odvijati unutar brodogradilišta i da neće biti prosvjeda po ulicama.

Jutros je iz Pule na prosvjed pred sjedištem Vlade u Zagreb iz Pule autobusima krenulo oko 400, a iz 3. maja u Rijeci oko 500 radnika. Očekuju od premijera Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva Darka Horvata da se pod hitno pronađe rješenje za isplatu plaća, očuvanje radnih mjesta i održivost brodogradnje.

Opći štrajk u brodogradilištima Uljanik grupe, Uljaniku u Puli i 3. maju u Rijeci počeo je 22. kolovoza zato što radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj. Štrajkaški odbor najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Promo

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'