Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 10:01 |

Društvo novinara BiH - Napad na bilo kojeg novinara je napad na sve nas

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Brutalno premlaćivanje novinara BN TV Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci, nažalost, samo je posljednji u nizu teških napada na predstavnike medija u BiH u posljednjih par mjeseci, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Društva novinara Bosne i Hercegovine. 

Na potezu su, ističu, institucije za provođenje zakona, od čije akciji ovisi da li će napadi na novinare postati društveno prihvatljivo ponašanje, a novinarska profesija najopasnija u BiH.

Upravni odbor Društva novinara BiH također smatra da je krajnje vrijeme za zajedničku akciju svih novinara u BiH, odnosno da se sva udruženja, sindikati, ali i pojedinci udruže u naporu da se zaustavi taj trend, dok ne bude kasno, saopćeno je iz tog društva. 

- Moramo shvatiti da je napad na bilo kojeg novinara u BiH ujedno napad na sve nas i da je potrebno više međusobne solidarnosti i podrške, jer smo svi prije svega novinari na istom zadatku - kazali su iz Društva. 

Ne prejudicirajući rezultate istrage, pozvali su političke elite na odgovorno ponašanje prema medijima u predizborno vrijeme i upozorili ih da poruke mržnje koje su upućene prema pojedinim medijima mogu za rezultat imati napade kakav je ovaj posljednji na Kovačevića

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Arnes Grbešić i Selma Melez dobitnici nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja BiH

Društvo novinara BiH dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu

Društvo novinara BiH raspisuje Konkurs za nagrade i priznanja za 2022. godinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'