Kultura     | 25.08.2018. 10:04 |

Spahić otvorio izložbu Šemse Gavrankapetanović u Vijećnici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. augusta (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić otvorio je jučer izložbu Šemse Gavrankapetanović u sarajevskoj Vijećnici. 

Istakao je da je riječ o jedinstvenom autentičnom svjedočanstvu o Knjizi i Biblioteci Vjećnici sačinjenom od uništenih i izgorjelih ostataka knjiga i dokumenata iz fundusa Nacionalne univerzitetske biblioteke (NUB) BiH.

- Ova izložba je kao i Kunelisova potvrda da umjetnost otkriva samu suštinu i smisao postojanja Biblioteke Vijećnice. Ovdje smo svi odrastali i sve drage kolege sa studija iz zemlje i svijeta znali su svoje mjesto u dvoranama Vijećnice. Ovdje sam s liv Ulman i Bibi Anderson traži tragove svjetske izložbe dječijih radova iz 1984. Ovdje sam sa Suzan Zontag dugo, dugo prebirao po nagorjelim rukopsima i s bosanskohercegovačkim i svjetskim intelektualcima organizovao video link ,u vrijeme kada je Sarajevo bilo proglašeno Kulturnom prijestolnicom Evrope, sa 153 grada širom svijeta u akciji koju je Sarajevska zima organizovala s Avinjonskim festivalom 93/94.. Ovdje je Umbertovo Ime ruže i Borhesova Biblioteka i Kafkin Zamak. Ovdje je Sarajevska filharmonija sa Zubin Mehtom izvela Mocartov Rekvijem, a Vedran svirao Albinonijev Adagio. To se ne briše iz sjećanja i memorija ovih prostora jer je toliko snažna da će i i naredna stoljeća biti u znaku knjige u Vijećnici - rekao je Spahić.   

Istakao je da je "Vijećnica naše lice pred svijetom i našim sugrađanima. Naš Horizont i pogled u nas same, kako je o djelima s izložbe pisala Azra Begić.To je bio i moj motiv da izložbu postavimo u Vijećnici. Neraskidiva je veza Sarajeva ,Vijećnice i Biblioteke".

Podsjetio je da je Vijećnica bila povjesno sjedište Gradonačelnika, potom je dodjeljena NUBBiH.

- Uvijek je bila za nas iz Sarajeva mjesto u kojem su se održavali važni javni događaji kakva je i izložba Šemse Gavrankapetanović - rekao je predsjednik Međunarodnog centra za mir.

Spahić je, kako je istakao, odlučio da učini sve da Vijećnica bude na UNESCO-ovoj  listi Svjetske baštine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'