Ekonomija     | 24.08.2018. 14:50 |

Kosovo ukinulo carine na mlijeko iz BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je Vlada Kosova ukinula i posljednje zaštitne mjere za BiH, na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, čime su uvaženi naši napori da taj problem bude riješen u skladu s principima slobodne trgovine.

Odluka o ukidanju mjera ima veliki značaj za mliječnu industriju u Bosni i Hercegovini jer tržište Kosova predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

- Carine na izvoz mlijeka, našim izvoznicima više se ne naplaćuju - istakao je Šarović, pojašnjavajući da je ukidanje ranije donesenih, spornih mjera od strane Prištine rezultat zajedničkog rada zemalja CEFTA-e i ministarskog sastanka koji je prethodno održan u Beogradu a na kojem su, osim Šarovića, učestvovali i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupče Nikolovski i šef Direktorata za regionalnu saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

Nakon tog sastanka Vlada Kosova je najprije djelimično ukinula prethodno donesene zaštitne mjere na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon čega su zemlje CEFTA-e zatražile potpuno ukidanje svih mjera, ocjenjujući ih kao štetne za CEFTA-u, kao zonu slobodne trgovine ali i za privrednike koji zadnjih dana nisu mogli slobodno izvoziti, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!