Kultura     | 24.08.2018. 11:32 |

Ovčina: Granatiranje Vijećnice je bio kulturocid, bibliocid ili knjigocid

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) - Granatiranje Vijećnice od maja 1992. godine - nekadašnjeg sjedišta Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NIBBiH), bio je kulturocid, bibliocid ili knjigocid kojim je uništeno blizu 90 posto tadašnjeg bibliotečkog fonda - rekao je direktor NUBBiH Ismet Ovčina u izlaganju na današnjem obilježavanju 26. godišnjice od granatiranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke u sarajevskoj Vijećnici.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH ove godine obilježava 73 godine rada, a razaranjima u prošlom ratu izgubila je oko dva miliona bibliotečkih jedinica. Prve agresorske granate uništile su dio kataloga, a zatim staklenu kupolu i krovnu konstrukciju Vijećnice, nakon čega je ugrožen kompletan fond knjiga.

Ovčina je naglasio da je obnova Vijećnice trajala duže od jednog desetljeća a otvorena je prije četiri godine, međutim Nacionalna i univerzitetska biblioteka nije useljena u svoj nekadašnji dom, iako je u važećim zemljišno-knjižnim dokumentima jedini legalni korisnik objekta Vijećnica.

- Nismo dobili ni neki drugi odgovarajući prostor za rad, dostojan značaja ove institucije. Zbog toga smo u junu 2014. godine pokrenuli sudski spor u Sarajevu, a neriješen status otežava rad NUB-a BiH – objašnjava Ovčina.

Bibliotekari su uspjeli spasiti desetak procenata knjižnog fonda, koji čini osnovu današnje Biblioteke. Spašeni su najdragocijeniji primjerci bh. riznice, rukopisi, inkunabule, rariteti, grafička i kartografska zbirka...

- U 73 godine postojanja, Biblioteka je preživjela granatiranje, paljenje, nehumane uvjete rada bez redovnih izvora finansiranja, ali opstala je za dobrobit korisnika i akademske zajednice BiH i članica je svih meritornih bibliotekarskih asocijacija Evrope i svijeta – dodaje Ovčina.

Republika Austrija je jedna od zemalja koja je finansirala obnovu Vijećnice. Ambasador Austrije u BiH Martin Pammer ističe da ova zgrada predstavlja vezu između Austrije i BiH.

- Vijećnica je simbol BiH, naljepša zgrada u Sarajevu, a na svoj način je spoj Austrije i Bosne i Hercegovine. Smatram da Vijećnica treba da služi javnosti, da se ovdje organizuju javni događaji. Mi smo organizovali nekoliko događaja u Vijećnici, nacionalni praznik naše zemlje i austrijski bal- rekao je Pammer.

Gradnja Vijećnice je započela 1892. godine, a završena 1894. Obnova Vijećnice je počela 1996. a završena 2014. godine. Simbolično je otvorena 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novi priručnik u stručnoj Ediciji NUBBiH Bibliotečki klasifikacioni sistemi

Gazi Husrev-begova biblioteka nova članica sistema COBISS.BH

NUBBiH promovisao knjigu 'Theatralia Ragusina', Gradimira Gojera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo