Bosna i Hercegovina     | 23.08.2018. 15:51 |

Odbijen prijedlog za određivanje pritvora Hasanu Ružniću, izrečene mjere zabrane

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 23. augusta (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine danas je donio rješenje kojim se odbija prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenom Hasanu Ružniću u predmetu Atif Dudaković i drugi te se istovremeno osumnjičenom izriču mjere zabrane.

Mjere se odnose na zabranu napuštanja boravišta i putovanja i obavezno javljanje nadležnom organu, odnosno Policijskoj stanici Bihać dva puta sedmično. Zabranase odnosi na sastajanju s određenim osobama, na način da se osumnjičenom zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika), s oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili   uključeni u vojnu operaciju ''Sana 95'' na područjima općina Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara.

O izvršenju izrečenih mjera starat će se pripadnici nadležnih policijskih stanica, odnosno PS Bihać. Osumnjičenom se nalaže da strogo postupa u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju te obaveze ili kojim se zahtijeva  prisustvo u Sudu, kao i da bude dostupan Tužilaštvu i Sudu BiH.  Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost tih mjera će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se upozorava da mu se može odrediti pritvor ako prekrši obaveze izrečene ovim rješenjem.

Sud Bosne i Hercegovine je prijedlog za određivanje pritvora našao neosnovanim iz razloga što Tužilaštvo nije u dovoljnoj mjeri uvjerilo Sud u postojanje posebnog pritvorskog razloga, odnosno nije prezentiralo dovoljno dokaza koji ukazuju na opasnost od bjekstva i osnovan u bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. S druge strane, Sud je ocijenio da se ista svrha može ostvariti primjenom blaže mjere od pritvora, te je izrekao mjere zabrane kako su pobrojane.

Hasan Ružnić osumnjičen je da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Crnogorski ministar odbio Kosovu izručiti državljanina Srbije osumnjičenog za ratni zločin

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo