Stranačke aktivnosti     | 23.08.2018. 10:56 |

Priopćenje za javnost Koalicije Hrvatsko zajedništvo

FENA Saopćenje

Koalicija Hrvatsko zajedništvo pridružuje se svima koji su stali u obranu novinarke portala Dnevnik.ba Glorije Lujanović, koja je grubo izvrijeđana i izložena pozivu na linč, riječima prepunim teških uvreda i mržnje samo zato što je profesionalno obavljala svoj novinarski posao istražujući zločine pripadnika A RBiH, poglavito postrojbe El mudžahid u srednjoj Bosni i sve dokumentirala i argumentirala, što je nekome očito zasmetalo.

Postavljamo pitanje je li to poruka i svim drugim hrvatskim i ostalim novinarima koji samo profesionalno obavljaju svoj posao ne koristeći se jezikom mržnje i uvredama na osobnom planu i na taj način tražeći zadovoljštinu za žrtve tih svirepih zločina, bez obzira na to tko ih je počinio, jer svaki zločin ima svoga zločinca, a svaki zločinac ime i prezime. Novinarski istraživački rad na terenu težak je, ali častan premda prepun opasnosti za one koji se njime bave jer često znaju dirnuti u osinjak, a onda se ose svim silama sruče na onoga tko im remeti nezasluženi mir. Novinarka Lujanović nije svojim tekstovima širila mržnju, kako joj se imputira, nego tragala za istinom, za koju jedan pjevač kaže kako je „voda duboka“.

Posebno zabrinjava to s koliko mržnje i vulgarnosti su upućene te prijetnje, javno objavljene na društvenim mrežama, i kakav su odjek izazvale u bh. javnosti, ali i kod onih koji bi svako ugrožavanje nečijega života tako vulgarnim prijetnjama trebali istražiti i sankcionirati.

Zato s pravom očekujemo od mjerodavnih organa da one koji su slali i podržavali takve prijetnje istraže, procesuiraju i primjereno kazne. Još jednom se pitamo kome je bilo u interese nedonošenje odgovarajućega zakona o tisku kojim bi se sankcionirali ovakvi i slični slučajevi jer ovim nije ugrožena samo sloboda javne riječi, već i nečiji život. Posebno bi ukraj trebalo stati govoru mržnje na društvenim mrežama i portalima jer kada čovjek čita komentare na njima, ima osjećaj da u BiH još uvijek vlada ratno stanje.

Zato ovim priopćenjem dajemo punu potporu novinarki Lujanović, a nadležne institucije pozivamo da adekvatnim mjerama odgovore na ove i ovakve slučajeve. Danas je to novinarka Lujanović, sutra će biti netko drugi od hrvatskih, ali i drugih novinara, sve dok konačno u ovoj zemlji ne zaživi pravo na slobodu pismene i izgovorene riječi, za koje će, naravno, odgovarati oni koji je napišu ili izgovore. Mi smo mišljenja kako spomenuta novinarka svojim radom i pisanjem nije zavrijedila nikakvo prozivanje, a kamoli ovakve prijetnje kojima je bezočno izložena.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje Koalicije Hrvatsko zajedništvo

Priopćenje za javnost Koalicije Hrvatsko zajedništvo

Najava Koalicije Hrvatsko zajedništvo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo