Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 23.08.2018. 09:04 |

Rusi tvrde da su zapadne zemlje proizvele više od 100 otrova sličnih 'novičoku'

FENA Internet

MOSKVA, 23. augusta (FENA) - Zapadne zemlje su od sredine devedesetih godina prošlog vijeka proizvele najmanje 100 hemijskih agenasa sličnih 'novičoku', navodi se u izvještaju koji je objavljen na internet stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je podsjetilo da je u januaru 1993. godine Moskva među prvima potpisala Konvenciju o hemijskom oružju i odmah počela njenu primjenu, prenosi agencija Tass.

- Eliminacija ruskog hemijskog oružja izvršena je pod strogom međunarodnom kontrolom. Taj obiman proces je dovršen 27. septembra 2017. godine - navodi se.

U izvještaju se dodaje da je direktor sekretarijata Organizacije za zabranu hemijskog oružja - OPCW potvrdio finalnu eliminaciju hemijskog oružja u Rusiji.

- Kada se radi o supstanci nazvanoj 'novičok' u zapadnim zemljama, njena struktura je prvi put predstavljena 1998. godine u bazi podataka američkog Nacionalnog instituta za standardizaciju. Dvadesetak zemalja zapada istraživalo je slične supstance kao što je 'novičok' od sredine devedesetih. Oni su proučavali načine kako da ga nabave, kao i njegove štetne efekte - dodaje se u saopćenju ministarstva.

Rusija napominje da strane naučne publikacije sadrže formule čak 100 jedinjenja koja u nekoj mjeri imaju svojstva slična 'novičoku', prenosi Al Jazeera.

Ministarstvo vanjskih poslova je istaklo da je teško imenovati zemlju iz koje je potekao tip agensa kakav je identificiran u britanskom gradu Salisburyu, kada su otrovani dvostruki ruski špijun Sergej Skripal i njegova kćerka Julija, imajući u vidu činjenicu da su metode nabavljanja jedinjenja sličnih 'novičoku' veoma raširene na zapadu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta