Svijet     | 22.08.2018. 16:30 |

Ukrajina traži da Rusija oslobodi sve političke zatvorenike

FENA Saopćenje

SARAJEVO,  22. augusta (FENA) - Nelegalno držanje u zatvoru ukrajinskih političkih zatvorenika još jedan je primjer ruskog flagrantnog nemara prema ljudskom životu. Oleg Sentsov i ostali Ukrajinci - politički zatvorenici Kremlja - moraju biti oslobođeni odmah bez ikakvih preduslova, saopćeno je danas iz Ureda ukrajinske ambasade u Hrvatskoj za Bosnu i Hercegovinu.

 Ambasada podsjeća da je Ukrajina uspjela da oslobodi 77 talaca koje su držale, kako navodi, "ruske terorističke snage u okupiranim djelovima Donbasa".

- To je još jedan dokaz efikasnosti međunarodnog pritiska na Rusiju i potrebe da se on održi do oslobađanja svih talaca - navode iz Ambasade Ukrajine.

- Pitanje koje održava budnost Ukrajine je oslobađanje svih ukrajinskih političkih zatvorenika. Rusija ignorira sve pozive i sugestije po pitanju oslobađanja nelegalno zatočenih ukrajinskih građana i intenzivira krivične progone na ilegalno okupiranom Krimu. Uz podršku Turske,  Ilmi Umerova i Akhtema Chiygoza, zamjenika predsjedavajućih Krimskog tatarskog medžlisa, dokazana je efikasnost međunarodne solidarnosti i koordiniranog pritiska na Kremlj - saopćeno je iz Ambasade. 

U saopćenju se također navodi da je "više od 60 ukrajinskih građana koje Kremlj  još nelegalno drži u pritvoru pod politički motiviranim optužbama u Rusiji i nelegalno okupiranom Krimu. Oni su mučeni i uskraćena im je odgovarajuća medicinska pomoć".

Ukrajinska ambasada  ističe da je zdravstveno stanje ukrajinskog filmskog radnika Olega Sentsova, koji je 14. maja proglasio neograničeni štrajk glađu, još kritično i da se pogoršava iz dana u dan. Oleg je izgubio na težini 30 kilograma i njegov život je u opasnosti. Također navodi da je aktivista s Krima Volodimir Baluh u štrajku glađu duže od 150 dana i da je i njegov život ugrožen.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Ukrajinsko zrakoplovstvo oborilo svih 13 ruskih dronova korištenih u noćnim napadima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana