Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Magazin     | 20.08.2018. 11:43 |

Google i Facebook trebaju pojačati borbu protiv širenja lažnih vijesti

FENA Internet

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) -  U studiji koju je provela Fondacija Gallup and Knight navodi se da čak osamdeset pet posto Amerikanaca smatra kako Facebook i Google ne čine dovoljno da spriječe širenje lažnih vijesti.

Osamdeset osam posto ispitanika želi da tehnološke tvrtke proces objavljivanja vijesti učine transparentnim, dok njih sedamdeset devet posto smatra da bi tehnološke tvrtke trebale biti regulirane baš kao i druge medijske organizacije.

Pedeset četiri posto je reklo kako im društvene mreže pomažu da budu informisani o dešavanjima u okolini i svijetu, ali i da su zabrinuti kad su u pitanju uredničke politike internetskih tvrtki.

Amerikanci općenito nisu zadovoljni tvrtkama koje se bave uređivanjem i organiziranjem vijesti, pogotovo kad taj posao preuzmu tehnološke tvrtke.

- Većina ispitanika se protivi tome da internetske tvrtke uklanjaju uvredljive sadržaje sa njihovih web stranica i aplikacija te sadržaje za koje smatraju da su pristrasni prema jednoj grupi ili drugoj, kao i one gdje se korisnici žale ili izražavaju zabrinutost - navodi se u izvještaju.

Međutim, osamdeset posto odraslih osoba u Sjedinjenim Državama preferiraju tvrtke koje uklanjaju sadržaje za koje postoji sumnja da su lažna vijest, odnosno dezinformacija, s njihovih web platformi.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U zadnjem sazivu Hrvatskog sabora nedovoljno mladih, žena i radničke klase

Prezentiran 'Model energetske tranzicije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine'

Studija u okviru UNFPA humanitarnog odgovora na migracije u Bosni i Hercegovini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana