Bosna i Hercegovina     | 20.08.2018. 08:53 |

Ivanić: Vladajućim strukturama SNSD i Dodiku ne odgovara da se priča o ekonomiji

FENA Internet

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i osnivač PDP-a Mladen Ivanić tvrdi da predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik u ovom trenutku igra na kartu najkrupnijih tema kako bi mobilizirao mase na izborima.

- Nalazimo se u periodu izborne kampanje tako da se ni od čega prave velike i krupne teme. Svima je više nego jasno da je dogovor između entitetskih policija da jedni drugima pomažu, ali da u osnovi svako pokriva svoj entitet. To je logično, normalno i moguće. Kada god postoje krizne situacije, naravno da ima ispomoći, ali to je stvar dogovora, uz entitetsku saglasnost - rekao je Ivanić u intervjuu za portal Klix.ba.

Konstatira da je očito da Vlada RS migrantsku krizu ipak ne smatra tako velikom krizom, čim joj ne treba pomoć.

- Ta ista vlast je od migrantske krize pokušala napraviti veliku izbornu temu. Generalno mislim da su oni svi u traženju teme za izbore i malo-malo izbacuju neke od takvih stvari, tako da je, što se mene tiče, u pitanju bitka za glasače i predizborna kampanja - kazao je Ivanić.

Upitan za komentar Dodikove izjave o tome da je vrijeme za razgraničenje, rekao je da se uvijek boji "krupnih riječi, iza kojih obično ne bude ništa".

- Tako i kada je riječ o temama koje ovih dana gospodin Dodik posebno nameće. Šta znači razgraničenje u ovom trenutku? To znači ukidanje Dejtonskog sporazuma i ja sam izraziti protivnik toga. Mislim da je to sve rizik, da je to neizvjesno, da to može dovesti do sukoba. Smatram to tipičnim primjerom velikih riječi koje se iznose mjesec prije izbora i u kojima on na svaki način pokušava praktično sebi osigurati neku vrstu argumentacije, a sve teže mu ide. Sve više pokušava da nađe krupne teme, a nikako ne uspijeva. Zato i tu vrstu priče o razgraničenju isključivo gledam kao nešto što je predizborna kampanja i, iskreno rečeno, stavljanje pod veliki upitnik Dejtonskog sporazuma. A ja zaista mislim da RS i srpski narod nemaju uopće interesa da Dejtonski sporazum stavljaju pod znak pitanja - smatra Ivanić.

Slaže se s konstatacijom da Dodik traži te krupne teme zbog pogrešnih ekonomskih odluka, ekonomske krize.

- Vladajućim strukturama SNSD-a, pa i Dodiku lično, ne odgovara uopće da se priča o ekonomiji. On tu nema zaista šta da ponudi. Nema nijedne ozbiljnije fabrike koja je otvorena na prostoru RS-a. Iz Republike Srpske ljudi odlaze. Vlast se hvali povećanjem penzija dva-tro posto, povećanjem plata od 30 KM, iako je prije toga znatno smanjila plate ukidajući i smanjujući minuli staž. Nezaposlenost je ogromna. Zaduživanje se stalno povećava. Dakle, ta vrsta tema nikako im ne odgovara i zato vlast ide u te velike priče o nekim razgraničenjima, jer vrlo loše stoji kada je riječ o ovim životnim temama - rekao je, između ostalog, Ivanić u intervjuu za portal Klix.ba.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ivanić: Pritisak o potrebi jačanja Ujedinjenih nacija raste

Ivanić na Baku Forumu: Stanje u Ukrajini najveći svjetski izazov (VIDEO)

Ivanić: Dobijanje kandidatskog statusa simboličan, ali vrlo značajan čin

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana