Bosna i Hercegovina     | 18.08.2018. 14:27 |

Vlada RS: MUP da spriječi djelovanje drugih policija u BiH na teritoriji RS-a

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 18. augusta (FENA) – Vlada Republike Srpske kao neustavne i nezakonite odbacuje pokušaje Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da rasporede pripadnike drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske.

Vlada RS-a danas je na posebnoj sjednici razmatrala Prijedlog zaključka kojim se daje nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a da ne dozvoli na teritoriji Republike Srpske raspoređivanje pripadnika drugih policijskih agencija.  

- Vlada Republike Srpske ističe da je, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske  jedino nadležno za sprovođenje zakona i održavanje bezbjednosti na teritoriji Republike Srpske, te zahtijeva od Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da obustave sve neustavne i nezakonite aktivnosti kojima se ugrožava ustavni položaj, teritorijalni integritet, te nadležnosti institucija Republike Srpske - zaključak je Vlade RS-a.

U saopštenju datom nakon sjednice navodi se da Vlada nalaže MUP-u RS-a da, u skladu sa Ustavom i zakonima, svim raspoloživim sredstvima spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji RS-a bez saglasnosti Vlade RS-a.

- Vlada Republike Srpske izražava spremnost da, u skladu s Ustavom i zakonima Republike Srpske, te Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, nastavi ostvarivati saradnju sa svim nadležnim institucijama u BiH u pravcu ostvarivanja kontrole i rješavanja migrantske krize u BiH - navedeno je u saopštenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada RS utvrdila Prijedlog budžeta RS za 2024. godinu

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo