Bosna i Hercegovina     | 17.08.2018. 18:51 |

BPK - Građani se trebaju zaštititi od posljedica dima sa deponije u Šišetima

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17. augusta (FENA) - Požar na gradskoj deponiji u Šišetima je lokalizovan ali još nije ugašen, a posljedice dima mogu negativno uticati na zdravlje stanovništva – istaknuto je na vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba Civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koja je održana danas.

Naglašeno je da na sprječavanju širenja požara danonoćno rade pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde i uposlenici JKP „6.mart“.

 Uz ostalo, izdate su preporuke građanima da se ne izlažu udisanju dima od nepoznatih supstanci koje se odlažu na deponiji. Još jednom je naglašena potreba obezbjeđenja deponije u smislu zabrane pristupa građanima, koji se direktno izlažu zarazi.

- Požar je lokalizovan i za sada ne prijeti opasnost da se on proširi na okolno rastinje i borovu šumu. Ono što je alarmantno je opasnost po zdravlje koja postoji posebno za ljude koja žive u naseljima u blizini deponije, a i ostali građani Goražda izloženi su tim opasnostima – kazala je Aida Obuća, komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite.

Sa sjednice su, od Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, izdate preporuke za zaštitu stanovništva, posebno hroničnih odnosno respiratornih i kardiovaskularnih bolesnika koji se, koliko je moguće, ne trebaju izlagati dimu, a mjera opreza u tom smislu trebaju se pridržavati i ostali građani.

O sadržaju materija koje on sa sobom nosi teško je govoriti, obzirom da hemijske analize otpada koji se odlaže u Šišetima nikada nisu urađene – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo.

- Mi smo i ranije ukazivali da tu postoji problem širenja zaraznih bolesti, koje se sa deponije mogu prenijeti putem vode i zraka. Takođe, životinje koje se tu kreću mogu doprinijeti pogoršanju epidemiološke situacije,  zato se svi građani trebaju pridržavati mjea opreza – kazala je Bičo.

Pomoćnica gradonačelnika za poslove Civilne zaštite Grada Goražda Samira Drakovac danas je naglasila potrebu obezbjeđenja adekvatne menahizacije i zemlje, kako bi se zatrpalo žarište.

Mogućnosti KŠ CZ da djeluje u takvim situacijama su ograničene jer za eventualne finansijske intervencije neophodno je proglašenje prirodne nesreće na nivou grada.

Međutim, dogovoreno je alternativno rješenje da Ministarstvo privrede u saradnji sa JP Bosanskopodrinjske šume pokuša obezbjediti dovoljne količine zemlje, jer se požar, kako su upozorili iz Civilne zaštite, više ne može gasiti vodom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Goražde: Nisu prekršene procedure smještanja u izolatorij Kantonalne bolnice

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'