Svijet     | 17.08.2018. 13:59 |

Katalonski separatisti postavili transparent protiv španskog kralja Felipea

FENA Internet

BARCELONA, 17. augusta (FENA) -  Katalonski separatisti postavili su u petak transparent protiv kralja Felipea VI na zgradi na trgu u Barceloni, gdje bi trebao prisustvovati ceremoniji odavanja počasti žrtvama prošlogodišnjeg smrtonosnog terorističkog napada u tom gradu.
 
- Španski kralj nije dobrodošao u katalonskoj zemlji - piše na transparentu na engleskom jeziku. Uz transparent se nalazi portret monarha obrnut naopako.

Kralj i premijer Pedro Sanchez pridružit će se porodicama žrtava na komemoraciji kod Plaza Catalunye, u blizini Los Ramblasa, najučuvenije avenije u Barceloni gdje je terorista s kombijem  uletio u masu šetača 17. augusta 2017. ubivši 14 osoba.

Tokom bjega, 22-godišnji marokanski napadač također je ubio nožem mladića prije nego što je opljačkao njegov automobil.

Katalonska najveća separatistička grupa građanskog društva, Katalonska narodna skupština, na Twitteru je izrazila "punu podršku aktivistima koji su postavili transparent i proveli čitavu noć braneći slobodu izražavanja".

Članovi porodica žrtava napada u Barceloni i u obližnjem turističkom mjestu Cambrilsu - gdje je žena ubijena nožem i nekoliko ljudi povrijeđeno samo nekoliko sati nakon napada kombijem u Barceloni, pozvali su na "primirje" u političkom sukobu u vezi s katalonskim separističkim tendencijama na prvu godišnjicu napada. 

Kralja su izviždali katalonski separatisti, koji odbacuju monarhiju i nadaju se uspostavi nezavisne republike, kada se pridružio masovnim protestima u Barceloni kratko nakon napada. 

Katalonske separatističke organizacije održat će komemoracije napada tokom dana kako bi izbjegle pojavljivanje pokaj kralja, koji je zauzeo oštar stav prema katalonskim separatističkim tenencijama u prošloj godini, prenosi agencija AFP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Španska policija pretražila sjedište fudbalskih sudija u istrazi o korupciji zbog Barcinih isplata

Bivši počasni konzul Hrvatske u Barceloni oslobođen sumnje za suradnju s kriminalcima

Uk: Uspostaviti avioliniju između Barcelone i Sarajeva i ojačati ekonomske i kulturne veze

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'