Bosna i Hercegovina     | 17.08.2018. 13:44 |

Vlada FBiH naložila izradu plana za incidentna zagađenja voda

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. kolovoza (FENA) - Na svojoj današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Federalne uprave za inspekcijske poslove o incidentnom zagađenju rijeke Spreče nastalom ispuštanjem tehnoloških otpadnih voda iz taložnice Bijelo more, a sačinjenom na osnovu naloga federalne ministrice okoliša i turizma.

Vlada FBiH zadužila je agencije za vodna područja sliva rijeke Save i sliva Jadrana da izrade Federalni operativni plan za incidentna zagađenja.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma će, zaključila je Vlada, uz suglasnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pristupiti izmjenama i dopunama Pravilnika o postupcima i mjerama u slučaju akcidenata na vodama i obalnom vodnom zemljištu, s ciljem propisivanja nadležnosti za usvajanje Federalnog operativnog plana za incidentna zagađenja, odnosno županijskih planova i otklanjanja drugih utvrđenih nedostataka.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaduženo je da, kroz tekuću proceduru donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, utvrdi veće novčane kazne za prekršaje koji se odnose na prekoračenja zadatih parametara graničnih vrijednosti tehnoloških otpadnih voda i za prekršaje neprovođenja postupka monitoringa otpadnih voda.

Federalna vlada pozvala je Vladu Tuzlanske županije da se uključi u rješenje problema, a od Federalnog parlamenta zatraženo je ubrzanje donošenja Zakona o okolišu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo