Ekonomija     | 16.08.2018. 14:55 |

Novalić: Drvna industrija jedna od najperspektivnijih grana privrede u BiH

FENA Hazim Aljović

LIVNO, 16. augusta (FENA) - Drvna industrija je sigurno jedna od najperspektivnijih grana privrede u Bosni i Hercegovini. U ovom sektoru bilježimo stalni rast svih parametara, pogotovo izvoza, poručio je federalni premijer Fadil Novalić tokom današnje posjete preduzeću ''Arteli design'' u Livnu.

Naglasio je da se u BiH proizvodi jako kvalitetan namještaj.

- O tome smo se mogli uvjeriti prilikom obilaska pogona firme 'Arteli design'. Radi se o proizvodima prepoznatim i traženim prije svega na stranim tržištima - istakao je Novalić.

Podsjetio je da je Parlament FBiH nedavno usvojio Strategiju razvoja drvne industrije u kojoj su određeni osnovni pravci njenog razvoja.

- Drvna industrija je već sada bitan faktor ekonomskog rasta. Mislim da uz pomoć Strategije možemo u ovom sektoru računati na dodatna radna mjesta i još bolji bilans vanjskotrgovinske razmjene - naglasio je premijer.

Novalić predvodi delegaciju Vlade FBiH u današnjoj posjeti Livnu, koja za cilj ima podršku privrednicima.

Federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić također su u posjeti Livnu.

Dedić je istakao osnovni problem svih drvoprerađivača, a to je nedostatak sirovine. Godinama se, kaže, iz BiH većinom izvoze neprerađeno drvo i trupci, umjesto da se proizvodi 'domaći' namještaj.

- Vlada Federacije je u tom smislu poduzela brojne korake koji imaju za cilj pomoć proizvođačima namještaja. Nedavnom našom odlukom, koju smo donijeli u saradnji sa Vladom RS-a, zabranjen je izvoz sirovine iz BiH na period od dvije godine. Na izvoz određenih vrsta rezane građe uvedena je taksa - kazao je Dedić.

Osim toga, dodao je, u proceduri se nalazi i ključno rješenje za sve probleme sa sirovinom, a to je Zakon o šumama.

- Zajedno sa njim planiramo donošenje novih kriterija raspodjele sirovine koje favorizuju upravo proizvođači namještaja - poručio je Dedić.

Prije obilaska firme ''Arteli design'' delegacija je dala podršku mljekarstvu u Livanjskom kantonu obilaskom mljekara "Puđa" i "Orman".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pad izvoza drvne industrije BiH, izuzev namještaja i drvenih montažnih kuća

Ambasada BiH u Sloveniji nije primila zahtjev za pomoć u vezi zapaljenog autobusa

U Sarajevu konferencija 'PIT DrwoCon 2023' o stanju u drvno-prerađivačkom sektoru (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo