Sport     | 16.08.2018. 14:26 |

Četvrto međunarodno takmičenje u skokovima u vodu u subotu na Bentbaši

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 16. augusta (FENA) - Udruženje za promociju sporta i turizma "SporTur" u subotu, 18. augusta na sarajevskoj Bentbaši organizira 4. međunarodno takmičenje u skokovima u vodu. 

Očekuje se učešće 22  takmičara iz zemalja regije te Danske i Njemačke.

Generalni pokrovitelji ove sportsko-turističke manifestacije su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad. 

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić na pres-konfereniciji je kazao da Općina i ove godine podržala manifestaciju i da će to raditi i u narednom periodu.  

- Manifestacija obogaćuje turističku ponudu ne samo općine, već i grada i kantona. Sredstva smo na vrijeme prebacili kako bi se na vrijeme moglo krenuti u relizaciju, pogotovo što se za takmičenje morala raditi nova platforma. Također, korito Miljacke je u tom dijelu očišćeno zahvaljujući Civilnoj zaštiti koja je dala veliki doprinos u organizaciji - kazao je Hadžibajrić.

Sigurnosni aspekt učesnika manifestacije povjeren je Federalnoj upravi civilne zaštite. Direktor ove institucije Fahrudin Solak kazao je da su uređene sve analize, pripreme i pregledi samog korita Miljacke i izmjerena dubina. 

- Svakako ćemo to uraditi i na sam dan takmičenja. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu i bez ikakvih incidenata. Uvjeti za takmičenje su dobri, dubina rijeke je zadovoljavajuća.  Svi predmeti iz rijeke koji su predstavljali bilo kakvu opsanost su uklonjeni. Ovo je veoma opasan sport, zato ove vrste skokova mogu izvoditi samo utrenirani profesionalci. Nadam se da neće biti potrebe za našom intervencijom. Svi učesnici će imati maksimalnu sigurnost u i oko vode - kazao je Solak.

On je najavio da će tokom takmičenja biti ekipa FUCZ-a u kojoj će biti tri ronioca, te medicinska i ekipa na čamcu.

Organizator manifestacije i jedan od takmičara Dino Bajrić je kazao da će učestvovati najbolji skakači iz regije. 

- Nadam se da ćemo gledati bezbjedne skokove, to nam je najvažniji cilj. Želimo da ljudi vide da se ovdje ponovo rađa jedna tradicija. Na ovom mjestu je nekada bilo kupalište i ovdje su se izvodili skokovi. Želimo da se vrati stari sjaj tom kupalištu - kazao je Bajrić.

Naveo je da je platforma s koje će se skakati podignuta na 18 m, a da je dubina Miljacke na tom dijelu četiri metra.

- Nadam se da ćemo gledati prelijepe skokove i da će gledaoci uživati. Izvodit će se tradicionalni i figurativni skokovi. To će biti uvertira za ono što treba da se dešava u budućnosti, a to je da ovdje dovedemo svjetske kup skakače - kazao je Bajrić.

Prošlogodišnji skokovi u Sarajevu privukli su veliku pažnju građana, ali i brojnih turista koji su uživali u ovoj atrakciji. U ovoj sportsko-turističkoj manifestaciji prošle godine su učestvovali najuspješniji skakači iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, te Bosne i Hercegovine.

Takmičenje počinje u 16 sati.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uređenje Darive i uvođenje javne rasvjete do Kozje ćuprije

Vedad Bašić pobjednik skokova sa Starog mosta

Mostarski visinski skokovi ove godine u posebnim okolnostima (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana