Bosna i Hercegovina     | 15.08.2018. 15:17 |

"Preporod" osuđuje napade na Senadina Lavića iz RS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ najoštrije osuđuje napade i neistine izrečene na račun prof. dr. Senadina Lavića koje ovih dana orkestrirano dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, saopćeno je iz "Preporoda".

Senadin Lavić predsjednik je Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ kao stožerne ustanove kulture Bošnjaka i kako se ističe u saopćenju, jedan od onih bosanskih intelektualaca koji se časno i hrabro zalažu za očuvanje Bosne i Hercegovine sa svim njenim vrijednostima, a protiv bilo kakvih velikonacionalnih i nacionalističkih politika.

- Kritički diskurs prof. Lavića spram pojava koje prijete bosanskoj državi, a posebno Bošnjacima kao narodu nad kojim su tokom Agresije u periodu od 1992. do 1995. godine počinjeni najteži ratni zločini, uključujući i zločin genocida, zasnovan je na neupitnim historijskim faktima te brojnim presudama relevantnih međunarodnih i domaćih sudskih institucija, i kao takav dokraja je argumentiran i neoboriv kao svaka istina. Zato su najnoviji napadi na prof. Lavića još jedan u nizu pokušaja da se istina falsificira i da se oni koji se zalažu za istinu ušutkaju kako bi istinu prekrila laž, a sve u korist velikonacionalnih i nacionalističkih politika koje desetljećima razaraju bosansko društvo i BiH kao državu – navodi se u saopćenju „Preporoda“.

Osuđujući napade na prof. Lavića, iz „Preporoda“ traže od relevantnih institucija da u okvirima svojih nadležnosti i odgovornosti spriječe i sankcioniraju ove napade te da prof. Laviću omoguće siguran i neometan rad, kao i njegovo neotuđivo pravo na slobodu mišljenja i intelektualnog djelovanja.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Praizvedbom simfonijske svite 'Storia bosniaca' bit će obilježeno 120 godina 'Preporoda'

Mostarcima predstavljena knjiga 'Diskurs o bosanstvu' Senadina Lavića

Kavazović: Fizička distanca ne znači da bismo se smjeli udaljiti jedni od drugih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo