Sport     | 15.08.2018. 11:18 |

Počeli infrastrukturni radovi na Velikom polju za potrebe organizacije EYOF 2019

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Radovi na Velikom polju na Igmanu, za potrebe organizacije zimskog olimpijskog festivala EYOF, koji će 2019. biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu,  zvanično su otpočeli.

Riječ je o zemljanim radovima uređenja staze, nakon čega slijedi homologacija i organizacija ostalih segmenata potrebnih za održavanje takmičenja, saopćeno je iz EYOF 2019.

Direktor EYOF 2019 Senahid Godinjak zadovoljoljan je zbog početka radova na ovom borilištu, s obzirom da se na njih čekalo duži period.

- Presrećni smo što danas zvanično počinju radovi na rekonstrukciji staza za skijaško trčanje na Velikom polju na Igmanu, koji su otpočeli nešto kasnije zbog pravnih procedura. Na ovoj stazi će se održati sve discipline skijaškog trčanja - rekao je Godinjak.

Radove je finansirala Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo preko Kantonalnog javnog preduzeća „ZOI ’84“. Planirano je da zemljani radovi budu okončani za 20 dana, nakon čega slijedi homologacija tri staze (1,6 km, 2,5 km i 5km).

Vrijednost radova je 250 000 KM, a u sklopu projekta uključeni su radovi na homologaciji staze 5a na Bjelašnici, na kojoj će biti održano takmičenje u snowboardu. Radovi na toj stazi počet će tokom naredne sedmice i vrijedit će 150.000 KM.

Novoimenovani direktor ZOI ’84 Nevres Alispahić rekao je da je projekt EYOF 2019 od velikog značaja za ZOI ’84 i da predstavlja ispit spremnosti organiazcije velikih takmičenja.

- Za ZOI ’84 je ovo jedan veliki ispit, obzirom da je ZOI već bio u pregovorima za organizaciju evropskih takmičenja, ali koja neće moći biti održana ukoliko EYOF 2019 ne bude uspješno realizovan - istakao je Alispahić.

Uporedo s ovim predstoje i radovi u dvorani Zetra, gdje će biti održano takmičenje u hokeju na ledu. S obzirom da je Vlada Republike Srpske uplatila novac za radove na borilištima u Istočnom Sarajevo, očekuje se skori početak infrastrukturnih radova na Dvorištima, kao i ostalim borilištima na tom području.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Rađo: Dobili smo potvrdu od EOC-a da je EYOF najbolje organiziran do sada

Volonteri EYOF-a: Naši roditelji imali su Olimpijadu, a mi EYOF

Slabi plasmani bh. predstavnika na EYOF-u

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'