Bosna i Hercegovina     | 09.08.2018. 13:36 |

Dodik želi novi izvještaj međunarodne komisije za Srebrenicu

FENA Dušica Stanojević

BIJELJINA, 9.augusta (FENA) – Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da će sve ono što se vremenom pokazalo da je tačno u izvještaju Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, ostati i u, kako najavljuje, novom izvještaju koji mora da obuhvati i stradanje Srba na tom području.

Izvještaj od prije 14 godina bit će razmatran na sjednici Narodne skupštine 14. augusta, a Dodik navodi da nije cilj da se kaže da nije bilo zločina. 

-Da bio je, ali u izvještaju ne piše da je bio zločin nad Srbima. Želimo da to kaže međunarodna komisija, da kao najveći autoriteti koji se se bave pitanjima ratnih zločina u svijetu naprave izvještaj – ustvrdio je entitetski predsjednik, koji je i inicijator ramatranja izvještaja Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

On je u izjavi novinarima u Bijeljini dodao i da taj izvještaj ne može da se odnosi samo na jednu sedmicu sredine jula, već treba da obuhvati period od 1992. do 1995. godine.

Dodik je ponovio tvrdnje da postoje indicije da se od Banje Luke uoči izbora napravi "grad slučaj“, što se, kaže, neće desiti.

-To vjerovatno nije ideja ovih iz opozicije, jer oni nemaju toliko pameti, ali neki iz BiH i regiona žele da naprave od Banje Luke 'grad slučaj', kojim bi trebalo da se bavi cijela međunarodna zajednica. Poručujem da se to neće desiti – rekao je navodeći da postoji jasna koordinacija s okupljanjem, zbog stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, sa namjerom da se dovedu u pitanje izbori, 7. oktobra.

Kaže i da ne očekuje skoro podizanje optužnice protiv bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, jer ne vjeruje u objektivost Suda i Tužilaštva BiH kada su u pitanju ratni zločini protiv Srba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'