Bosna i Hercegovina     | 09.08.2018. 12:21 |

Salkić: RTRS nastavlja širenje mržnje prema Bošnjacima u RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9. augusta (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je otvoreno pismo trenutnom rukovodstvu i uredništvu RTRS-a, povodom, kako je saopćeno, najnovijih medijskih nasrtaja na Bošnjake i širenja mržnje prema tom narodu u izvještajima te medijske kuće.

-Najnoviji izvještaji RTRS-a o otvorenju hair-česme u Fazlagića Kuli kod Gacka, kojeg u najavi i prilogu nazivaju 'skandaloznim skupom' i 'kontroverznim događajem', te uz niz drugih proizvoljnih i netačnih konstatacija koje su plod neznanja i nepoznavanja običaja i bogate tradicije Bošnjaka muslimana, jasno pokazuje nastavak širenja mržnje prema Bošnjacima u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine – naveo je Salkić.

O izvještajima, koji obiluju hroničnim nedostatkom profesionalizma, ignorisanjem mišljenja druge strane, u kojima novinari ili urednici iznose svoje tvrdnje i zaključke bez čvrstih argumenata, suvišno je i govoriti, dodaje se u saopćenju iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Želi da ukaže, naveo je, na pojavu u kojoj se "javni servis“ obračunava sa građanima, što već ostavlja i što će ostavljati velike posljedice na terenu.

-Moja dužnost, kao predstavnika oko 200.000 Bošnjaka u bh. entitetu RS, jeste da na vrijeme upozorim na ovakve jednostrane i tendenciozne izvještaje, koji radikaliziraju situaciju, te kvare međuljudske odnose. Fazlagića Kula je samo jedan od primjera medijskog iživljavanja ove televizije – smatra Salkić.

Svjedoci smo, dodao je, da su godinama unazad u informativnim emisijama te televizije, Bošnjaci uglavnom predstavljani kao prijetnja, da su povezivani sa raznim negativnim pojavama, te da su rijetko kada u pozitivnom kontekstu bili dio programa ovog "javnog servisa građana“.

- Iako finansiraju rad ove televizije, koja bi trebala raditi u interesu svih građana, Bošnjaci su skoro potpuno isključeni iz svih programa ovog medija, njihovi interesi i potrebe se ignorišu, a naselja i sredine gdje su većinsko stanovništvo, skoro uvijek zaobilaze. Na rukovodećim mjestima u ovoj televiziji je nemoguće vidjeti Bošnjaka, a upitno je da li uopšte ijedan Bošnjak radi na RTRS-u – tvrdi Salkić.

Navodi kako je u programskim sadržajima nemoguće vidjeti uspješnog povratnika, uspješnog bošnjačkog privrednika ili sportistu, a skoro nikada u ovom mediju se ne tretiraju najvažnije bošnjačke kulturno-umjetničke ili sportske manifestacije. 

-Ovakvo stanje je  nastalo zbog činjenice da o programskim sadržajima ne odlučuju novinarski standardi i etika, nego ideologija i trenutno politika jedne stranke. Ovakav odnos je poraz za novinarstvo, za profesionalizam, ali i za ljudskost i civilizaciju. Jer, ovakvo potpuno ignorisanje bošnjačke djece, konstantno huškanje i potpirivanje mržnje, širenje straha, unošenje razdora, negiranje genocida i historijskih činjenica, negiranje jezika i identiteta Bošnjaka kroz televizijske priloge, je gaženje svih mogućih novinarskih principa, a sve u službi jedne prolazne politike – istakao je Salkić.

Vjerovatno, ovakav odnos jednog medija prema jednom narodu, kako tvrdi, nije zabilježen u Evropi posljednjih 70 godina.

-Da živimo u normalnom društvu, zasnovanom na pravdi i poštivanju civilizacijskih normi, ova televizija bi bila vjetar u leđa Bošnjacima u Fazlagića Kuli i drugim mjestima, te bi svojim izvještajima pomagali povratnicima da riješe svoje probleme. Ovako, huškanjem i tendencionzim izvještavanjem, ovaj medij samo dodatno otežava život povratnika, koji su uglavnom protjerani etničkim čišćenjem i genocidom, te se vratili na porušena imanja – smatra Salkić.

 

Također, stava je da nisu Bošnjaci jedini koji su meta negativnih izvještaja te televizije, odnosno da su meta svi oni koji se ne slažu s politikom vladajuće stranke u ovom entitetu, koja je RTRS pretvorila u privatni servis. 

Salkić je pozvao da se, kao nadležno tijelo, o ovom slučaju očituje i Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK), te da poduzme mjere i sankcije zbog širenja mržnje, netrpeljivosti i nepovjerenja od strane ovog javnog servisa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sindikat BHRT-a moli za pomoć nadležne zbog teške finansijske situacije

Prof.dr. Umihanić pozvao Komoru doktora medicine i akademsku zajednicu RS da se odredi spram slučaja dr. Mraovića

Tokić-Biščević poziva visokog predstavnika da postupi u skladu sa zahtjevima žrtava agresije na BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'