Kultura     | 12.08.2018. 11:48 |

Dakić: Zenica-trilogija propituje potencijal kulturnog i istorijskog naslijeđa

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO 12. augusta (FENA) - Velika je čast i zadovoljstvo, ali i odgovornost predstavljati paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu. Nadam se da ću zajedno sa našim timom i institucijom Ars Aevi opravdati ukazano nam povjerenje , rekla je u razgovoru za  Fenu Danica Dakić povodom odluke da ona, na prijedlog komesarsko-kustoskog tima u sastavu Anja Bogojević, Amila Puzić i Claudia Zini, predstavlja BiH na 58. Venecijanskom bijenalu.

Kako kaže, naročito ju raduje da je upravo paviljon Bosne i Hercegovine i na koncepcijskom nivou pravi okvir za Zenica-trilogiju, rad koji propituje utopijski potencijal kulturnog i industrijskog naslijeđa grada Zenice iz perioda jugoslovenskog modernizma u poslijeratnom razdoblju.

Dakić ističe da njen projekat postavlja pitanje javnog prostora, njegove pripadnosti i granica, te da je u  fazi produkcije i biće premijerno prikazan na Venecijanskom bijenalu.

Govoreći o tome zašto je Zenicu izabrala kao polazište svog rada Danica Dakić kaže da je Zenica, sa željezarom koja je ‘80-ih godina prošlog stoljeća slovila za jednu od najvećih u Evropi, i rudnikom mrkog uglja, simbol perioda industrijskog razvoja i modernizacije u socijalističkoj Jugoslaviji.

- Nakon rata i prelaskom u nekontrolisani kapitalizam, današnju sliku grada čine ekstremno zagađenje, visoka nezaposlenost i rezignacija stanovništva. Istovremeno, ime grada asocira i na “zenicu oka”. Ideja crne tačke čija je uloga da upija svjetlost u centar oka je za mene u ovom kontekstu vrlo inspirativna. Kroz umjetnički proces pokušavam uvezati različite elemente i značenja. Višeslojnost je jedan od preduslova za dug život  umjetničkog djela - naglasila je Dakić.

Rad Zenica – trilogija, autorice Danice Dakić, koji će premijerno biti prikazan na Bijenalu, nastaje  u suradnji s fotografom Egbertom Trogemannom, producenticom Amrom Bakšić Čamo, kompozitorom Bojanom Vuletićem te protagonistima iz Zenice i Sarajeva.

Organizator projekta je Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Umjetnici odbili otvoriti izraelski paviljon na Venecijanskom bijenalu do prekida vatre

'Mjera mora' Stjepana Skoke bavi se iščitavanjem slojevitosti značenja i simbolike mora

Projekt 'Mjera mora' autora Stjepana Skoke predstavljat će BiH na Venecijanskom bijenalu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana