Bosna i Hercegovina     | 09.08.2018. 10:25 |

Komemoracija u povodu 77. obljetnice stradanja preko 240 Hrvata u Krnjeuši

FENA Saopćenje

BOSANSKI PETROVAC, 9. kolovoza (FENA) - U Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca u subotu, 11. kolovoza,  bit će održana komemoracija za ubijenog krnjeuškog župnika don Krešimira Barišića i preko 240 stradalih vjernika katolika iz te nekadašnje župe.

U povodu 77. obljetnice njihova stradanja misu će predvoditi banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u 10 sati na starom katoličkom groblju "Kod križa", uz regionalni put Vrtoče-Krnjeuša, nakon čega će biti upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve žrtve u župi Krnjeuša, priopćeno je iz župe Drvar.

Od 2015. na groblju u Krnjeuši održavaju se komemoracije u spomen na stradalog župnika Barišića i njegove vjernike, a prošle godine,  u povodu 125. obljetnice  osnutka župe Krnjeuša, na groblju je blagoslovljen spomen-prostor s oltarom i križem na kojem se nalazi spomen-ploča s imenima stradalih u toj župi u kolovozu 1941.

 Progon u Krnjeuši dogodio se 9. i 10. kolovoza 1941. kada je zapaljena cijela župa koju je činilo dvadesetak sela i zaselaka, uključujući župnu crkvu i kuću.

Točan broj ubijenih stanovnika Hrvata nikad se nije utvrđen. Istraživanjima se došlo do preliminarne brojke od 240 ubijenih nedužnih civila hrvatske nacionalnosti, od toga 72 žene i 49 djece do 12 godina starosti. Brojka od 240 osoba, koja nije konačna, odnosi se na uži dio župe i ne obuhvaća predjele koji su najviše stradali -  južni dio župe oko Kulen Vakufa i Vrtoča s pripadajućim selima.

 Među ubijenima je i krnjeuški župnik don Krešimir Barišić, zajedno s trojicom mladih sjemeništaraca, pripravnika za svećeničko zvanje, koji su ubijeni i bačeni u goruću župnu crkvu.

 Župa Krnjeuša je u kolovozu 1941. u potpunosti uništena tako da danas nema nikakvog vidljivog traga njezina postojanja, osim devastiranog groblja "Križ" koje je prošle godine uređeno i ograđeno.

 Sličnu sudbinu posvemašnjeg uništenja tada su doživjele i katoličke župe u Bosanskom Petrovcu, Drvaru i Bosanskom Grahovu. Po svršetku II. svjetskog rata većini preživjelih stanovnika tih župa tadašnje komunističke vlasti nisu dopustile povratak na rodna ognjišta, a njihova imovina je u međuvremenu dobila nove vlasnike.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Na Fakultetu političkih nauka upriličena komemoracija profesoru Esadu Zgodiću

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!