Kultura     | 09.08.2018. 11:28 |

RCC drugu godinu zaredom međunarodni partner Sarajevo Film Festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. augusta (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je drugu godinu zaredom međunarodni partner Sarajevo Film Festivala (SFF) kao pokrovitelj nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolji studentski film.

Festival počinje sutra i obuhvata filmske autore iz dvanaest ekonomija jugoistočne Evrope, što predstavlja upečatljivu regionalnu zastupljenost - saopćeno je iz RCC-a.  

Podrškom takmičarskom programu studentski film, koji je pokrenut prošle godine, Vijeće nastavlja poticati regionalnu saradnju na polju kreativnosti i umjetnosti mladih, čime se promovira rad studenata regionalnih filmskih škola, fakulteta i akademija. Ovogodišnji takmičarski program – studentski film obuhvata 13 filmskih ostvarenja.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović je kazao da Sarajevo Film Festival ima dokazano iskustvo u olakšavanju regionalne saradnje u oblasti filma, umjetnosti i kulture i značajan uticaj na mobilnost umjetnika, kao i na turizam.

Dodao je da je Vijeće za regionalnu saradnju već prepoznalo njegovu važnost u jačanju veza između umjetnika i mladih talenata iz svih sfera kulture, kao i za pozicioniranje regiona na turističkoj karti kreativne Evrope, koji svakog ljeta iznova dovodi posjetioce u ovaj filmski epicentar.

-  Zbog toga smo odabrali SFF za nagradu Šampion regionalne saradnje za 2016. godinu i ove godine ponovili naše partnerstvo s festivalom te tako s velikim zadovoljstvom još jednom potvrdili našu predanost jednom ovakvom pozitivnom brendu - rekao je Svilanović.

Podrška Vijeća Sarajevo Film Festivalu odražava cilj ove organizacije da se razvije i osnaži zajednička turistička ponuda u regionu, s obzirom da je SFF postao jedna od glavnih regionalnih i međunarodnih turističkih atrakcija.

Njegovi uticaji na lokalnu i regionalnu ekonomiju su usklađeni s ciljem novog projekta Vijeća kojeg finansira Evropska unija posvećenog razvoju i promociji turizma, koji radi na razvoju i promociji zajedničke regionalne turističke ponude kulturnog i avanturističkog turizma, povećanju broja turista koji posjećuju zapadni Balkan, produžavanju njihovog boravka i povećanju prihoda.

Nezavisna studija o ekonomskom, kulturnom i društvenom uticaju Sarajevo Film Festivala, koju je provela konsultantska firma Olsberg SPI, pokazala je da je festival ostvario prihod od 30,8 miliona dolara za domaću ekonomiju i omogućio zaposlenje za 1,385 radnika, i pri tome doprinijeo razvoju filmske industrije u regionu – navodi se u saopćenju.     

Vijeće za regionalnu saradnju je nadavno predstavilo program dodjele bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti od 1,62 miliona eura, koji obuhvata 30 i više grantova, pojedinačne vrijednosti do 54.000 eura, a koji će biti realizirani u periodu od tri godine radi unaprijeđenja infrastrukture i kvaliteta usluga na regionalnim turističkim rutama u sklopu kulturnog i avanturističkog turizma - saopćeno je iz RCC-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Goganović i Todorov o razvoju bilateralne vojne saradnje BiH i Bugarske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo