Bosna i Hercegovina     | 08.08.2018. 11:54 |

Mektić i Duffu razgovarali o sigurnosti,migrantima i borbi protiv radikalizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i direktor misije USAID-a Peter Duffy razgovarali su danas u Sarajevu o saradnji u oblasti sigurnosti, posebno kada je u pitanju borba protiv radikalizma te rješavanje migrantske situacije.

Razmjenjene su informacije o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima projekta deradikalizacije koji se provodi u više od 15 lokalnih zajednica, s posebnim fokusom na mlade ljude i borbu protiv radikalizacije putem interneta.

Mektić je ocijenio taj projekat veoma vežnim naglasivši da su rezultati na terenu već vidljivi te podržao nastavak tog programa čiji je cilj upoznavanje mladih s opasnostima te odvraćanje od radikalnih ideja i djelovanja. 

Također, upoznao je Duffyja s mjerama koje se poduzimaju na spriječavanju ilegalnih migracija kroz jačanje zaštite granice te iznalaženju adekvatnih uslova za boravak migranata koji se nalaze u BiH.

Naglasio je da je s predstavnicima lokalnih zajednica u USK-u, pored hotela „Sedra“ i objekta „Agrokomerca“ dogovorena još jedna lokacija za smještaj migranata i da će se o tome vrlo brzo izjasniti i Operativni štab za pitanja migranata u BiH i Vijeće ministara BiH.

Duffy je upoznao Mektića da je u izvještaju o trgovini ljudima, BiH nazadovala za jedno mjesto, naglasivši da su razlozi za  to neprocesuiranje osoba koje se bave ovim krivičnim djelima, rad Udarne grupe za pitanje trgovine ljudima, kao i neadekvatno postupanje socijalnih radnika i policijskih službenika kada je u pitanju prosjačenje, koji vrlo često ovu pojavu ne tretiraju kao trgovinu ljudima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Posjeta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!