Svijet     | 06.08.2018. 15:55 |

UN pokrenule medijsku kampanju pomirenja u Libiji

FENA Internet

TRIPOLI, 6. augusta (FENA) - Zamjenica specijalnog predstavnika UN-a za Libiju Stephanie Williams u ponedjeljak je pokrenula medijsku kampanju pomirenja i mira u Libiji.

- Zamjenica specijalnog predstavnika UN-a Stephanie Williams pokrenula je medijsku kampanju širom zemlje, Al-Solh Kheir (Mir je dobar), u Tripoliju uz podršku UNSMIL-a, UNDP-a, libijske vlade i međunarodnih donatora u cilju promoviranja značaja dijaloga, lokalnih sporazuma o pomirenju i društvene kohezije u Libiji - navodi u saopćenju misija UN-a u Libiji.  

Williams navodi da korištenjem medija kampanja ima za cilj doprinijeti borbi protiv govora mržnje, promociji nacionalnog identiteta, demokratskih vrijednosti i stvaranju kulture pomirenja, razumijevanja, tolerancije i poštovanja.  

Naftom bogata Libija zahvaćena je nesigurnošću, političkim podjelama i ekonomskom nestabilnošću od ustanka iz 2011. godine u kome je svrgnut dugogodišnji čelnik te zemlje Muammar Gaddafi.

Uprkos političkom sporazumu uz posredovanje UN-a potpisanom u decembru 2015., Libija je ostala politički podijeljena između suparničkih vlada na istoku i zapadu zemlje, od kojih obje tvrde da su legitimne, prenosi Xinhua.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana