Svijet     | 06.08.2018. 14:12 |

Petero ubijenih, deseci ranjenih u "noći nasilja" u Chicagu

FENA Internet

CHICAGO,  6. augusta (FENA) -  Vatra je otvorena na 44 osobe širom Chicaga u nedjelju, javili su američki mediji, uz petero ubijenih u valu nasilja koje je policija nazvala "potpuno neprihvatljivim". 
 
Načelnik policijske patrole Chicaga Fred Waller izjavio je na konferenciji za novinare u nedjelju popodne da su neke pucnjave bile "ciljane" i povezane sa sukobima bandi.

- Grad Chicago doživio je noć nasilja. Incidenti s nasumičnom ili ciljanom pucnjavom na našim ulicama potpuno su neprihvatljivi - kazao je.

CNN je javio da su se višestruke pucnjave desile između ponoći i dva sata ujutru po lokalnom vremenu, dok ih se deset pucnjava desilo samo u trosatnom periodu od 1,30 sati.

Naoružani napadači otvorili su vatru na grupu ljudi, saopćila je policija i dodala da je među ranjenima 11-godišnji dječak. 

Chicago je zabilježio skoro 20-godišnji rekordan broj ubistava u 2016. godini,što je navelo predsjednika Donalda Trumpa na redovne kritike gradskih vlasti zbog učestalog nasilja.

Waller je, međutim, izjavio da je do sada u ovoj godini smanjen broj pucnjava u Chicagu za 30 posto, dok je broj ubistava opao za  25 posto.

- To nikako ne možemo smatrati pobjedom, ali nastavljamo da se krećemo u pravom smjeru - kazao je.

Također je saopćio da je više od 5.500 komada nelegalnog vatrenog oružja zaplijenjeno s gradskih ulica.

- Obećavam ovom gradu da nećemo biti poraženi. Svi mi živimo u ovom gradu. Svi želimo da naš grad bude sigurniji - izjavio je Waller na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Izraelske snage ubile 14 Palestinaca na Zapadnoj obali i vozača hitne pomoći

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta