Bosna i Hercegovina     | 06.08.2018. 14:32 |

Bužim - Otkriveno spomen-obilježje ponosa i pobjede Armije BiH

FENA Saopćenje

BUŽIM, 6. augusta (FENA) - U okviru manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima", koja se održava 23. put, danas je održana svečanost otvorenja spomen-obilježja "Ponosa i pobjede Armije Republike BiH" koje se nalazi na lokalitetu Ćorkovača, mjesta nadomak pogibije rahmetli generala Izeta Nanića.

Svečanosti su, pored brojnih lokalnih zvaničnika, prisustvale i brojne ličnosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH, među kojima su i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i ministar za boračka pitanja USK-a Dževad Malkoć.

Spomen-obilježje zvanično su otkrili federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, premijer USK-a Husein Rošić i načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković.

Nakon toga prisutnim se obratio predsjednik Organizacionog odbora za izgradnju spomen-obilježja Edhem Eminić, koji je govorio o inicijativi i toku gradnje tog, za Krajinu, najznačajnijeg historijskog spomenika.

Prema riječima ministra Bukvarevića, obaveza i zadaća države je da obilježava značajne datume i mjesta pobjede Armije Republike BiH jer su pripadnici Armije Republike BiH najzaslužniji što danas postoji cijelovita država Bosna i Hercegovina koja je spašena i sačuvana od agresije.

- Od srca čestitam bužimskim patriotama što su izgradili ovako jedan lijep spomenik u čast pobjedama Armije Republike BiH, u čast našeg generala Izeta Nanića, heroja odbrane BiH jer da nije bilo žrtve naših šehida, ne bi bilo niti Bosne i Hercegovine. Da nije bilo branioca BiH i Božije pomoći ne bi bilo ni BiH - kazao je Bukvarević.

Bukvareviću i Rošiću, kao i mnogim drugim, ovom je prilikom uručena i zahvalnica za pomoć u izgradnji ovog spomenika.

Govoreći o spomen-obilježju na Ćorkovači kao svojevrsnom građevinskom pothvatu koji simbolizira, prije svega, mjesto bitaka u kojima je poginuo najveći broj šehida s područja grada Bužima i naravno pogibiju rahmetli generala Izeta Nanića, premijer USK-a Husein Rošić je naglasio značaj jedinstva Bošnjaka i njihovih političkih predstavnika kazavši da samo na taj način Bošnjaci kao narod mogu opstati u budućnosti.

- Neprijatelji Bosne i Hercegovine se nisu umirili. Oni rade i danas. Negira se genocid, ismijava se sa žrtvama zločina, a sami zločini se pokušavaju relativizirati, a zločinci veličati i glorificirati. Odavde trebamo slati poruke jedinstvenosti i cjelovitosti borbe za BiH koja će zasigurno još trajati i ne smijemo dozvoliti da neki među nama za ovosvjetske interese izdaju ono najsvetije što smo mi uradili zajedno, a to je 5. Korpus Armije Republike BiH i njegova svijetla borba - naglasio je Rošić.

U okviru manifestacije, posjećen je mezar i mjesto pogibije legendarnog komandanta 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije RBiH, nosioca "Ordena heroja oslobodilačkog rata" Izeta Nanića, koji je izgubio život na današnji dan, 5. augusta 1995. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović u Bužimu odao počast heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata generalu Izetu Naniću

Bećirović: Bosna i Hercegovina je država budućnosti (VIDEO)

Lendo u Mostaru položio cvijeće i odao počast poginulim pripadnicima ARBiH (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo