Svijet     | 02.08.2018. 13:24 |

Ruska vojna policija dolazi na Golansku visoravan

FENA Internet

MOSKVA, 2. augusta (FENA) - Rusija će razmjestiti vojnu policiju na Golansku visoravan na granici između  Sirije i Izraela i uspostavit će osam nadzornih mjesta, javila je u četvrtak novinska agencija Interfax, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

- U cilju sprječavanja mogućih provokacija protiv položaja UN-a duž "Bravo" linije, planirano je  postavljanje osam posmatračkih položaja vojne policije ruskih oružanih snaga - navodi Interfax izjavu Sergeja Rudskoja, visokog zvaničnika ministarstva odbrane.

Sirijske snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu i njihovi ruski i iranski saveznici uglavnom su porazili antivladine pobunjenike u jugozapadnoj Siriji, dovodeći vladine snage bliže granici s Izraelom.

Mogućnost da iranske snage i pripadnici libanske šiitske milicije Hezbollah dođu u blizinu granice izazvala je upozorenja Izraela, koji smatra Iran prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. 

Iranske snage povukle su teško naoružanje u Siriji na udaljenost od 85 kilometara od Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom, ali Izrael smatra takvo povlačenje neprihvatljivim.

Interfax također citira izjavu Rudskoja da bi se razmještaj mirovnih snaga UN-a na Golanskoj visoravni između Izraela i Sirije koji je zaustavljen u 2012. sada mogao nastaviti. 

Mirovne snage UN-a u pratnji ruske vojne policije danas patroliraju tom regijom po prvi put u šest godina, kazao je Rudskoj, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo