Svijet     | 02.08.2018. 12:48 |

Izrael ponovo uveo blokadu isporuke goriva u Gazu

FENA Internet

JERUSALEM, 2. augusta (FENA) - Izrael je u četvrtak ponovo uveo blokadu snabdijevanja gorivom Gaze u odgovoru na ponovno slanje zapaljivih zmajeva i balona preko granice, saopćio je ministar odbrane Avigdor Lieberman.

Lieberman je kazao da je taj potez reakcija na "provođenje terorizma"" korištenjem zmajeva i balona u jeku upornih protesta duž granice, prenosi AFP.

Izrael je već uveo blokadu isporuke goriva u Gazu 17. jula ali ju je ukinuo sedmicu dana kasnije u reakciji na smanjen broj puštanja zapaljivih zmajeva i balona koji izazivaju požare na izraelskoj teritoriji.

Izrael tvrdi da su ti improvizirani objekti izazvali stotine požara od aprila i štete vrijedne stotine hiljada dolara. 

Palestinci u Gazi smatraju ispuštanje zmajeva i balona legitimnim otporom protiv izraelske decenijske blokade teritorije.

Priobalna enklava pati od teških nestašica struje i oslanja se na generatore koje pokreće gorivo tokom nestašica koje traju satima. Izrel kontrolira sve pristupe teritoriji osim jedinog prijelaza s Egiptom koji je rijetko otvoren.

Izrael je vodio tri rata s palestinskim militantima u Gazi od 2008. i tvrdi da je blokada neophodna kako bi ih spriječila da dođu do oružja ili materijala koji se mogu koristiti u vojne svrhe.

Zvaničnici UN-a u više su navrata pozivali na ukidanje blokade, pozivajući se na pogoršanu humanitarnu situaciju na teritoriji, gdje osamdesetak posto od dva miliona njenih stanovnika ovisi o humanitarnoj pomoći.

Masovni protesti za povratak palestinskih izbjeglica njihovim domovima u Izraelu počeli su duž granice 30. marta, izazivajući smrtonosnu reakciju izraelske vojske.

Najmanje 157 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vatri. Jedan izraelski vojnik je ubijen.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

UNRWA: Neki članovi osoblja i ostali zatvorenici u Gazi bili izloženi zlostavljanju

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana