Svijet     | 31.07.2018. 17:28 |

Broj mrtvih u požarima Grčkoj povećan na 93 osobe, 70 žrtava identificirano

FENA Internet

ATINA, 31. jula (FENA) - Grčka lučka policija objavila je u utorak da je izvukla dva nova tijela iz mora nakon požara 23. srpnja što znači, ako se identificiraju kao žrtve požara, da se broj mrtvih penje na najmanje 93 osobe.

Patrole nastavljaju potragu na moru kako bi pronašle eventualne ostale žrtve, istaknula je dužnosnica trgovačke mornarice.

Nakon požara "izvukli smo osam tijela, dva zadnja u ponedjeljak i utorak", rekla je ona. Prvo je pronađeno u vodama Matija, lokaliteta najviše pogođenog vatrom na istočnoj obali Atene, drugo u Saronskom zaljevu na zapadnoj obali Atike.

Do sada je identificirano 70 žrtava nedavnih požara u Grčkoj, saopćile su vlasti te zemlje, dodajući da forenzički eksperti rade na identificiranju preostalih žrtava.

Vjeruje se da je najmanje 91 osoba poginula u požarima koji su zahvatili područje oko Atine, ali ta brojka nije konačna, navodi AP.

Vatrogasna služba Grčke saopćila je da su pojedina tijela izgorjela do te mjere da su u vrećama za tijela pronađeni ostaci i drugih osoba, te su zbog toga vatrogasci saopćili da više neće objavljivati koliko žrtava je pronađeno, već koliko je identificirano. Trenutno, 14 osoba se vodi kao nestalo.

 U subotu su vatrogasne službe iznijele brojku od 25 nestalih, ali neki od njih, ako ne svi, mogli bi biti među 28 žrtava čija tijela još nisu identificirana. 

Devet dana nakon požara vlasti i dobrovoljci nastavljaju pomagati stradalima koji su izgubili bližnje i/ili domove. 

Ministarstvo infrastrukture zabilježilo je 1.046 spaljenih domova od ukupno 3676 koliko kuća ima na tom području. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskim zračnim udarima u Gazi ubijeno pet civila

Mediazona - Najmanje 50.000 poginulih ruskih vojnika zabilježeno u ratu u Ukrajini

Najmanje 29 ubijenih u izraelskom zračnom napadu na stambenu zgradu u Gazi

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!