Bosna i Hercegovina     | 31.07.2018. 19:58 |

Obilježena 91. godišnjica od osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Godišnjica od osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine (NVK) obilježena je večeras tradicionalnim svečanim prijemom u Sarajevu, a u čast vojske formirane prije 91 godinu okupile su se brojne zvanice, kojima su domaćini bili vojni ataše u Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH Luo Tiefeng sa svojom suprugom Liu Yang.

Na prijemu, kojem je pored ostalih zvanica prisustvovala i ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, Luo je poručio da su Kina i BiH, uprkos velikoj udaljenosti, uvijek bile dobri prijatelji i partneri.

- Sarajevo je veoma poznato u Kini. Kina cijeni prijateljstvo s BiH, poštuje nezavisni izbor da se pridružite evropskoj porodici i želi vam stabilnost i prosperitet - naglasio je Luo.

Dodao je da su u proteklih nekoliko godina unaprijeđeni odnosi između oružanih snaga dviju država te da će u narednom periodu biti još više saradnje, što je dogovoreno i prilikom prošlogodišnje posjete resorne ministrice Kini.

- Kao vojni ataše spreman sam da radim s mojim bh. kolegama na provođenju u djelo dogovora naših ministara i produbljivanju prijateljstva i odnosa između oružanih snaga - kazao je Luo. 

Poručio je i da je Kina miroljubiva zemlja koja je drugi najveći donator u mirovnim operacijama, te da će ostati predani svjetskom miru.

NVK baštini tradiciju Crvene armije koja je za datum osnivanja uzela ''Ustanak u Nanchangu'', današnjem glavnom gradu jugoistočne provincije Jiangxi. Prije 91 godinu, 1. augusta 1927. godine, kineski komunisti, koje su predvodili Zhou Enlai, kasniji premijer Narodne Republike Kine i Zhu De, budući zapovjednik NVK, započeli su napad na snage nacionalističkog Kounmintanga (KMT) u ovom gradu.

Dva mjeseca kasnije, nakon ''Ustanka jesenje žetve'', Mao Zedong, formalno je osnovao Radničku i seljačku crvenu armiju koja se 1928. godine spaja sa ustanicima iz Nančanga u jedinstvenu formaciju. Uoči oslobođenja zemlje 1948. godine, vojska dobija današnje ime - Narodnooslobodilačka vojska Kine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Predstavnici OKBiH i Magoda: Stvoriti bolje okruženje za vrhunske sportiste i olimpijce

Kordić i Marić primili u nastupni posjet nizozemskog veleposlanika i zapovjednika EUFOR-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo