Stranačke aktivnosti     | 31.07.2018. 14:16 |

Saopćenje za javnost SBBBiH

FENA Saopćenje

Fahrudin Radončić, kandidat za člana Predsjedništva BiH, oštro osuđuje hapšenje branitelja Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića od strane Republike Srbije, te njegovo zadržavanje u pritvoru u toj zemlji. S obzirom na kontinuiran srbijanski progon naših branitelja, od Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, preko Ilije Jurišica, do Mirsada Salkića, koji su svi procesi rezultirali debaklom po srbijansko pravosuđe, opravdano je sumnjati da je i ovo hapšenje rezultat političkih motivacija koje za cilj imaju izjednačavanje krivice za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Pored činjenice da Pravila rimskog puta, kojim su precizirane nadležnosti pravosudnih tijela na području bivše Jugoslavije za procese koji se ne vode pred Haškim tribunalom, kao ni relevatni sporazumi između naše zemlje i Republike Srbije, ne dozvoljavaju nadležnost Srbije nad ovim pitanjima, Radončić podsjeća da Srbija već duže vrijeme selektivno provodi progon državljana Bosne i Hercegovine za navodna djela počinjena u Bosni i Hercegovini, a ne u ovoj susjednoj zemlji.

S tim u vezi, Radončić naglašava da neće dozvoliti preuzimanje teritorijalne nadležnosti od strane Republike Srbije kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, pogotovo nakon što su sudovi u Londonu i Beču pravosnažnim presudama podcrtali političku motiviranost srbijanskog pravosuđa i montiranih procesa protiv naših branitelja.

Radončić stoga zahtijeva od nadležnih organa Bosne i Hercegovine, posebno Predsjedništva BiH, da zaustave ovo najnovije pravosudno nasilje Republike Srbije, odnosno da djeluju u pravcu zaštite naših građana.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Radončić: Skupo sam platio višedecenijsku borbu protiv državne mafije, ali, zahvaljujući Sky aplikaciji, sve dolazi na svoje

Saopćenje za javnost SBBBiH

Radončić: Komšić nema pravo da Bošnjake okreće protiv Vašingtona i ruši naše mostove prema Bajdenovoj administraciji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo