Kultura     | 31.07.2018. 14:25 |

U Goraždu sutra počinje 21. Internacionalni Festival prijateljstva

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 31. jula (FENA) – U Goraždu će sutra svečano biti otvorena 21. Internacionalna manifestacija "Festival prijateljstva – Goražde 2018.“

U periodu do 7. augusta grad na Drini ugostit će brojne umjetnike iz Francuske, Turske, Švedske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, a po prvi put na festivalu će učestvovati i gosti iz Velike Britanije.

U okviru programa bit će priređeno više od 70 festivalskih sadržaja u oblastima muzike, književnosti, pozorišta, filma, likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, uz promociju tradicije i starih zanata, sporta i turističkih potencijala.

Murat Fejzić, direktor Javne ustanove Centar za kulturu koja je organizator ovog događaja pod pokroviteljstvom Grada Goražda, ističe da je sve spremno za doček učesnika sa različitih strana svijeta.

-Mi smo tehnički i logistički potpuno spremni tako da će Festival biti organizovan na visokom nivou. Već smo dočekali prve goste, naše prijatelje iz Francuske i poručujem građanima Goražda, regiona i dijaspore da dođu, jer imaju šta vidjeti na ovogodišnjem Festivalu i mislim da će biti zadovoljni - kazao je Fejzić.

Predsjednik Organizacionog odbora festivala gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglašava da se ova manifestacija temelji na promociji i afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti, kroz prožimanje tradicije i kulture različitih zemalja.

- Dvadeset godina šaljemo snažne poruke sa obala rijeke Drine o ljubavi i prijateljstvu i zato jeste ovaj festival jedinstven. Želimo da on vječno traje, jer su to zaslužili mladi Goražda i Grad Goražde. Svima vama koji planirate posjetiti Goražde, želimo dobrodošlicu i lijep provod u gradu na Drini, te se nadamo da ćete sa sobom ponijeti najljepše uspomene - kaže Ramović. 

Festivalski sadržaji odvijat će se na brojnim lokacijama u Goraždu. Na centralnoj pozornici ispred Gradske dvorane "Mirsad Hurić“ bit će održani brojni koncerti narodne i zabavne muzike.

Uz tradicionalni Sajam knjiga, programom su predviđene brojne promocije knjiga goraždanskih i autora iz drugih krajeva BiH i svijeta, filmske projekcije, četiri pozorišne predstave, sajam starih zanata uz smotru foklornog stvaralaštva, "Bosanska avlija“ uz promociju bosanskih specijaliteta i običaja. 

Događaj koji plijeni pažnju je internacionalna likovna kolonija "Boje prijateljstva“ uz učešće brojnih umjetnika, u okviru koje će ove godine prijatelji iz Francuske prirediti i radionice za djecu. Najveći dio festivalskih sadržaja za najmlađe odvijat će se svakodnevno u parku Plavi cvijet, a njihova kruna bit će tradicionalni maskenbal posljednjeg festivalskog dana. 

Dio festivala i ove godine su atraktivne sportske igre mladih koje se održavaju na kupalištu "Žanj“ te šahovski turnir.

U susret festivalu danas su u prostorijama Centra za kulturu otvorene izložbe, narodnih nošnji iz kolekcije Ansambla narodnih igara i pjesma koji djeluje pod okriljem ove ustanove, te panoa sa stećcima upisanim na Listu svjetske baštine UNESCO-a "Stećci – svjetska baština“

Večeras je predviđena projekcija dokumentarnog filma "Velika knjiga prijateljstva“ u produkciji RTV BPK Goražde, dok će u Biznis centru biti otvorena izložba radova polaznika 16. ciklusa kulturno-edukativnog centra "Gun-Gor“.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana