Magazin     | 31.07.2018. 08:15 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 31. srpnja (FENA) -

 - 1489. Španjolski moreplovac Kristofor Kolumbo je na trećem putovanju u Novi svijet otkrio ostrvo koje je nazvao Trinidad.

 - 1849. U bici kod Šegešvara poginuo mađarski pjesnik i revolucionar Sandor Petofi, jedan od vođa nacionalnog pokreta 1848. Smatra se najtalentovanijim i najboljim mađarskim lirskim pjesnikom 19. stoljeća koji je snažno utjecao na južnoslovenske pjesnike.

 - 1886. Umro mađarski skladatelj, pijanista i dirigent Franz Liszt, glazbenik romantizma, pijanistički virtuoz koji je izgradio modernu klavirsku tehniku i znatno utjecao na razvoj europske glazbe 19. stoljeća.

 - 1912. Rođen američki ekonomista Milton Friedman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1976. Stvorio je novu kvantitativnu teoriju novca i bio pobornik ideje da je čvrsta monetarna politika osnova stabilne ekonomije.

 - 1919. U Njemačkoj donesen Weimarski ustav, kojim je ukinuta carevina i uspostavljena republika.

 - 1944. Kao pilot savezničkog zrakoplova u Drugom svjetskom ratu nad Mediteranom poginuo francuski pisac Antoine de Saint-Exuprry, autor knjige "Mali Princ", jedne od najčitanijih knjiga u svijetu.

 - 1965. Rođena škotska književnica Joanne Rowling, autorica bestselera o dječaku Harryju Potteru, koji su prevedeni na 31 jezik i prodati u desetinama milijuna primjeraka.

 - 2003. Austrijanac Felix Baumgartner prvi padobranom preletio La Manche, padajući brzinom većom od 200 kilometara na sat.

 - 2006. Kubanski lider Fidel Castro zbog bolesti predao vlast svome bratu Raulu Castru.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!