Stranačke aktivnosti     | 30.07.2018. 17:14 |

Saopćenje za javnost SBB-a BiH

FENA Saopćenje

 

Savez za bolju budućnost BiH poziva SDA – stranku čiji kadar već osam godina zauzima poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH protekle četiri godine – da konačno zaštiti interese Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni.

Naime, nakon što sedam godina nisu niti spomenuli pitanje tzv. Pelješekog mosta, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić i Adil Osmanović su prošle godine pokrenuli seriju pisama prema međunarodnim zvaničnicima, bez bilo kakvih konkretnih poteza primjerenih suverenim državama, i to tek nakon što je Evropska unija odobrila preko 300 miliona Eura sredstava za ovaj projekat. To dopisivanje je trajalo tek par dana, a sada, nakon još jedne izgubljene godine, je zamijenjeno jalovim saopćenjima koja prijete da završe istim debaklom kojim je okončan sramotan pokušaj revizije tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Šta više, SBB je prošle godine spriječio SDA-ovog ministra Adila Osmanovića da dodatno oslabi pregovaračku poziciju i međunarodnopravne adute Bosne i Hercegovine, kada je osujetio Osmanovićevo insistiranje da se u Rezoluciju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ugradi prijetnja da će se Bosna i Hercegovina povući iz sporazuma o granici sa Hrvatskom koji je uz pokroviteljstvo SAD-a i EU potpisao Alija Izetbegović i koji sporazum u potpunosti štiti interese Bosne i Hercegovine, posebno kada je u pitanju suverentit naše zemlje nad Vrhom Kleka i poluostrvima Veliki i Mali Školj.

Sjednicom Predstavničkog doma na kojoj je SBB povukao ove državničke poteze su dominirala populistička SDA prepucavanja sve do intervencije Željka Komšića kojom je tražio da poslanici zaustave jalovu raspravu i „puste Damira Arnauta, doktora međunarodnog prava i jedinu osobu koja poznaje ovu problematiku“ da istu obrazloži i da omogući Domu da zauzme utemeljen stav.

S tim u vezi, SBB zahtijeva da SDA-ovi član Predsjedništva Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, te resorni ministar Adil Osmanović, prestanu pisati pisma, te da poduzmu državničke poteze koji će zaštiti interese Bosne i Hercegovine na konkretan način. Ukoliko to i ne urade, za samo dva mjeseca na njihovim mjestima će sjediti ljudi koji će to biti u stanju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

SBB

Vezane vijesti

Radončić u Brčkom najavio veliki povratak SBB-a u politički život

Saopćenje za javnost SBB

Saopćenje za javnost SBB

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana