Sport     | 29.07.2018. 11:04 |

Brčkalo: Neodgovorna vlast RS-a ugrozila održavanje EYOF-a

FENA Dušica Stanojević

ISTOČNO SARAJEVO, 29. jula (FENA) – Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Brčkalo upozorio je danas da je zbog neizvršavanja obaveza Vlada RS-a ugrozila održavanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF).

- Neodgovorna Vlada, odnosno premijerka Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija nisu ispunili obećana i finansijski podržali ovaj najvažniji sportski događaj za RS i BiH, nakon Olimpijade 1984. godine. Podrška je izostala pa nisu završena borilišta za biatlon, klizanje i karling - ukazao je Brčkalo.

Zbog svega je, tvrdi, upitno održavanje EYOF-a, u februaru naredne godine, a čiji domaćini bi trebalo da zajednički budu gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo.

- Ni obećanje predsjednika entiteta Milorada Dodika prvom čovjeku Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) Janezu Kocijančiću i Božidaru Maljkoviću, iz Olimpijskog komiteta Srbije nisu bila dovoljna da uozbilje Vladu RS i prijeti nam oduzimanje takmičenja i velika sramota, iako je učešće na EYOF-u već potvrdilo više od 1.500 takmičara iz 47 zemalja – naveo je Brčkalo.

Uputio je, kako kaže, posljednji apel vlastima RS-a da obezbjede sredstva koja su obećali rebalansom budžeta kako bi mogla biti operativna za završetak infrastrukturnih projekata od kojih zavisi održavanje EYOF-a.

Brčkalo podjeća da je više puta i u Narodnoj skupštini RS-a ukazivao na značaj tog događaja i tražio podršku entitetskih vlasti.

- Da bi Istočno Sarajevo dobilo organizaciju ovog događaja mnogo je urađeno na lobiranju, uz pomoć poznatih i priznatih imena iz svijeta sporta i bila bi velika šteta da se ovaj posao ne dovede do kraja, a vrijeme nam nije saveznik – podcrtao je šef Kluba poslanika PDP-a u Naodnoj skupštini RS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Vlada BPK Goražde - Za program kantonalnih podsticaja u poljoprivredi 600.000 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana