Svijet     | 28.07.2018. 12:36 |

Correa: Assangeovi dani u ekvadorskoj ambasadi su "odbrojani"

FENA Internet

QUITO,  28. jula (FENA) - Dani boravka Juliana Assangea u ekvadorskoj ambasadi u Londonu su odbrojani, izjavio je za RT bivši ekvadorski predsjednik Rafael Correa, koji je bio na čelu države kada je ponudio azil osnivaču WikiLeaksa.

Correini komentari dolaze u jeku spekulacija da bi njegov nasljednik Lenin Moreno mogao izbaciti Assangea iz ambasade, što bi vjerovatno dovelo do njegovog hapšenja od strane britanskih vlasti. Kako tvrdi sam Assange, to bi dovelo do otvaranja američke optužnice protiv njega i njegovog izručenja Sjedinjenim Državama.

Moreno je izjavio u ovoj sedmici da će Assange prije ili kasnije morati da napusti diplomatsku misiju. Ekvador, ipak, želi da osigura da "ništa ne predstavlja opasnost" po život Assangea, istaknuo je predsjednik.

- Možete biti sigurni da je on (Moreno) licemjer. On već ima dogovor sa SAD-om o tome šta će se desiti s Assangeom. I on sada pokušava da zasladi gorku pilulu tvrdeći da će "imati dijalog" o uslovima njegovog transfera. Bojim se da su Assangeovi dani u našoj ambasadi odbrojani - izjavio je  Correa za RT na španskom jeziku

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Stella Assange: Julianovo izručenje Sjedinjenim Državama 'pitanje je života i smrti'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom