Bosna i Hercegovina     | 27.07.2018. 13:29 |

Ahmetović traži ostavku Igora Crnatka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović pozvao je danas ministra vanjskih poslova Igora Crnatka da podnese ostavku.

- Njegova posljednja odluka da ne proslijedi pismo saučešća hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koju je uputila Udruženju „Majke Srebrenice“ povodom smrti Hatidže Mehmedović, pokazuje njegov odnos prema genocidu u Srebrenici, na šta sam do sada već upozoravao i tražio njegovu smjenu. To ne samo da je dehumanizacija Mehmedovićeve, jedne od posljednjih faza negiranja genocida, već i ozbiljan diplomatski prekršaj - naglašava Ahmetović.

On je prije dvije godine, pred komemoraciju žrtava srebreničkog genocida 11. jula, već podnosio zahtjev kao državni poslanik za smjenu Igora Crnatka. Međutim, njegova inicijativa nikada nije ušla u parlamentarnu proceduru.

Ahmetović podsjeća da je tadašnje obrazloženje inicijative poslanicima dostavio i pismeno, a u usmenom obrazloženju je naveo da Crnatkovu smjenu traži, jer je djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova zabranio da učestvuju u aktivnostima u obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Već tada sam upozoravao na Crnatkov stav o Srebrenici, žrtvama genocida i njegovom negiranju. Međutim, rukovodstvo Predstavničkog doma BiH nije napravilo samo prekršaj u radu, jer nikada ovu inicijativu nisu stavilo na glasanje, već su stali na stranu Igora Crnatka i zaštitili ga od moguće ostavke.

I ovaj put ću im i pismeno dostaviti zahtjev za Crnatkovu smjenu, pa ćemo vidjeti da li će ga i ovaj put zaštiti – navodi Ahmetović u saopćenju za javnost.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Crnadak: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega

Crnadak: Problema koji Dodik ima sa Tužilaštvom BiH je njegov problem

Crnadak: Svi moraju poštovati odluke CIK-a, izjave o sukobima su neodgovorne

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!